Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama – pilot-projekt: dobitnik svjetske nagrade

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama – pilot-projekt dobitnik je nagrade FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine (FDI – Fédération Dentaire Internationale) dodjeljuje nacionalnim organizacijama koji su redoviti ili pridruženi članovi FDI, u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini. Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji bolesti usne šupljine uz naglasak na edukaciju.

Nažalost, ove godine, s obzirom na aktualnu pandemiju bolesti COVID-19, objava pobjednika FDI Smile Award 2020 održala se 6. studenog tijekom svečane online-dodjele nagrada.

Glavni organizatori nagrađenog pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom.

Osnovni ciljevi pilot-projekta su bili izrada nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama te procjena učinkovitosti i održivosti daljnje provedbe programa nadziranog četkanja zubi na nacionalnoj razini.
Nagrada, koju je Hrvatska dobila za navedeni pilot-projekt, veliko je priznanje za dosadašnji rad, koje pritom i obvezuje sve sudionike u programu na još aktivnije participiranje u preventivnim programima.

Promocija i zaštita oralnog zdravlja kod djece je samo jedan od brojnih koraka koje je bilo potrebno napraviti u zaštiti cjelokupne populacije, uključujući i ostale dobne skupine, s naglaskom na starije, kao i osobe s posebnim potrebama.

Na tom tragu i s vjetrom u leđa usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se suočavamo zbog trenutne epidemije bolesti COVID-19, Hrvatska i dalje nastavlja s aktivnostima u zaštiti oralnog zdravlja uz veliku potporu ministra zdravstva, prof. dr. sc. Vilija Beroša, kao i njegovih prethodnika.

Osobito zahvaljujemo svima koji su prepoznali važnost revitalizacije preventive u zaštiti oralnog zdravlja te radosno u tome sudjeluju, prim. dr. sc. Ivani Pavić Šimetin, zamjenici ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Anki Jurišić Kvesić, predsjednici Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu i savjetnici ministra zdravstva za dentalnu medicinu, prof. dr. sc. Hrvoju Juriću, predsjedniku Radne skupine za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, predsjedniku Hrvatskog stomatološkog društva, mr. sc. Marijani Radić Vuleta iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ani Malenici iz Ministarstva zdravstva.

Izvor: HZJZ