Hrvatska aktivirala Integrirani krizni odgovor EU zbog virusa corone

Slika /2020 HR PRES/HN20200128436401.jpg

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU aktiviralo je Integrirani mehanizam za odgovor na krizu (IPCR) u vezi s virusom corone. IPCR pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini.


U svjetlu trenutne situacije u vezi s virusom corone, Hrvatsko predsjedništvo odlučilo je aktivirati alat Integriranog kriznog odgovora (IPCR), sastavni dio paketa Vijeća EU s alatima za odgovor na krizu.

Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini. U ovom slučaju IPCR je aktiviran za  razmjenu informacija kako bi se olakšala razmjena podataka između relevantnih sektora i osiguralo zajedničko razumijevanje stanja na terenu. Način razmjene informacija pokreće stvaranje analitičkih izvještaja i upotrebu web platforme.

Pokretanje IPCR sustava je prerogativ Predsjedanja ili bilo koje države članice koja se poziva na solidarnu klauzulu. Hrvatsko predsjedanje je poduzelo ovaj korak proaktivno kako bi osiguralo spremnost država članica EU na sve moguće događaje u vezi s izbijanjem virusa corone.

Preuzeto: eu2020.hr