Započelo 63. zasjedanje Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

IZMIR, 16. rujna 2013 – Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Turske, u Izmiru je započelo 63. zasjedanje Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

Na zasjedanju, koje će trajati četiri dana, sudjeluje više od 300 predstavnika iz 53 zemlje europske regije - ministri zdravlja i stručnjaci u području zdravstva, među kojima su i dva predstavnika Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Regionalni odbor za Europu na zasjedanju raspravlja o strategijama i akcijskim planovima za rješavanje javnozdravstvenih problema na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini. Neke od glavnih tema, o kojima će se očitovati i hrvatski predstavnici, su implementacija strategije Zdravlje 2020, provedba Akcijskog plana za mentalno zdravlje za razdoblje od 2014. do 2020. godine, kao i provedba milenijskih razvojnih ciljeva te reforme SZO-a.

Na dnevnom redu je i rasprava o suzbijanju nejednakosti u razini zdravstvene zaštite i kvaliteti zdravlja stanovnika pojedinih zemalja europske regije, socijalne odrednice zdravlja,
suzbijanje kroničnih bolesti te važnost promicanja zdravog načina života.

U tijeku je provedba Akcijskog plana za suzbijanje ospica i rubeole kao i implementacija Okvirnog plana za nadzor i kontrolu invazivnih vektorskih komaraca i (regresivnih) vektorskih bolesti.

Također, bit će održani izbori za članove Upravnog odbora Regionalnog odbora za Europu, kao i nominacije za članove Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije.



Vijesti iz medija