Svjetski dan prve pomoći posvećen sigurnosti u prometu

ZAGREB, 14. rujna 2013 -“Prva pomoć i sigurnost u cestovnom prometu“, tema je ovogodišnjeg  Svjetskog dana prve pomoći, čime se želi ukazati na važnost edukacije vozača kako bi mogli pravodobno i pravilno pružiti prvu pomoć ozlijeđenima u prometnim nesrećama.

Ove je godine svim prvašićima u Republici Hrvatskoj osiguran primjerak slikovnice  Pomozimo medi Jurici - „Na putu do škole“, koja je izdana zahvaljujući sredstvima doniranim Hrvatskom Crvenom križu iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. godine. Cilj je učiti djecu od najranije dobi sigurnom ponašanju u prometu i izgraditi vještine odgovornog ponašanja prema sebi i drugima u prometu.

Više od polovice osoba stradalih u prometu umire u prvim minutama nakon prometne nesreće. Postupcima prve pomoći i pozivom u pomoć može se spasiti život, spriječiti nastanak trajnih posljedica te skratiti liječenje i oporavak ozlijeđene osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ističu da bi se mnoge smrti i ozljede mogle spriječiti kad bi ljudi znali osnovne postupke prve pomoći.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacija, u svijetu je u 2010. godini na cestama stradalo 1,24 milijuna ljudi, dok ih je 20-50 milijuna ozlijeđeno. Najviše je osoba (92%) stradalo u slabo i srednje gospodarski razvijenim državama.

Prometne nesreće su vodeći uzrok smrti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Gotovo polovica ukupno poginulih na cestama su motociklisti (23%), pješaci (22%) i biciklisti (5%). Ukoliko se nastave dosadašnji trendovi, procjena je da će se do 2030. godine cestovne prometne nesreće popeti s devetog na peto mjesto vodećih uzroka smrti. Stoga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom se razdoblje 2011. - 2020. proglašava Desetljećem akcije za sigurnost cestovnog prometa, a glavni cilj je, kroz ulaganja u prevenciju, smanjiti smrtnost za 50 posto.



Vijesti iz medija