Vlada je odlučna provesti reformu zdravstva

Slika /2023 slike/20200610_145728.jpg

Ministar Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija - Intervju tjedna, istaknuo je da je cilj ove Vlade provesti reformu zdravstvenog sustava i objasnio korake reforme koja se planira provesti. Za sljedeći petak najavio je predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda, nakon što u saborsku proceduru budu upućeni prvi izmijenjeni zakoni.

Beroš je rekao da ga popularnost kao ministra uopće ne zanima. „Zanima me moja učinkovitost i funkcionalnost u odnosu na zdravstveni sustav, prvenstveno pacijente, a zatim i sve druge dijelove zdravstvenog sustava“, poručio je.

Dosta primjedbi pristiže na račun neučinkovitosti i problema u zdravstvenom sustavu što govori i sam ministar. Podsjetio se da je prvi dan nakon što je imenovan ministrom gostovao u emisiji Hrvatskog radija i govorio o zdravstvenom sustavu koji nije uređen i koji pokazuje brojne mane, dodavši da je u međuvremenu došla pandemija, te je godina i pol dana izgubljena na obranu od koronavirusa.

„U tom periodu, a i nakon toga našli smo i snage, mogućnosti, htijenja da utemeljimo određenu reformu. Reforma koja se planira, koja je utemeljena i koja ima svoj sadržaj i smisao je upravo tu da sve te navode eliminira. Ima i niz pritužbi, ali mogu reći da dobivamo i određene pohvale za funkcioniranje zdravstvenog sustava“, pojasnio je. 

Predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda

Na pitanje hoće li izdržati mandat ministar, Beroš je odgovorio da je to teško pitanje, ali da će dati sve od sebe da provede elemente reforme.

„Dat ću sve od sebe da ove elemente u kontekstu naše reforme koje smo stavili kao zadatak doista i provedemo. Jačanje javnog zdravstva i preventive naši su prioriteti“, kazao je.

Ministar je dodao da sljedeći petak slijedi predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda te se isto tako osvrnuo na zdravstvenu pismenost.

„Govorimo o razvoju zdravstvene pismenosti, već imamo konkretne rezultate, dogovor s Ministarstvom obrazovanja na tom putu. Od malih nogu trebamo razvijati zdravstvenu pismenost“, rekao je.
Ministar je u kontekstu preventive naveo i Nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje brojnih tumora.

Vratiti pacijenta u fokus

Na pitanje s obzirom na to da je ovo predizborna godina nije li malo kasno za reformu, ministar je odgovorio da su takva razmišljanja kalkulantska.

„Ja nemam vremena niti mogućnosti kalkulirati, niti sam takav kao čovjek i osoba, kalkulirati. Doista želim utemeljiti one promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za naše pacijente. Moja osobna misija je vratiti pacijenta u fokus. Ova Vlada je odlučna provesti reformu zdravstva“, poručio je ministar Beroš.

Izvor: HRT/Vlada 
 

Pisane vijesti