Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 9. ožujka 2023.

  • Slika /2023 slike/IMG-20230310-WA0002.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svjetski dan bubrega osmišljen je s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja zdravlja bubrega.

Ove godine se obilježava 9. ožujka pod geslom  „Zdravlje bubrega svima“ - Spremnost na neočekivano, podrška ranjivima!
 
Posljednjih godina pandemija COVID-19 pružila je jasan primjer izazova s kojima se suočavaju zdravstveni sustavi u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga oboljelima.
 
Posebno su pogođeni oni koji boluju od kroničnih bolesti, jer je mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim uslugama, liječenju i njezi uvelike ugrožena. Među njima su i bubrežni bolesnici kojih je više od 850 milijuna diljem svijeta.
 
Ovogodišnja kampanja  usredotočena je na edukaciju kako bi se povećala svijest o zdravlju bubrega te važnost prevencije i ranog otkivanja bubrežnih bolesti. Epidemiološki podaci ukazuju na  činjenicu da svaka deseta odrasla osoba ima neki znak kronične bubrežne bolesti. Projekcije ukazuju da će taj broj porasti i do 17% u idućih deset godina s obzirom da su šećerna bolest i povišen krvni tlak među vodećim uzrocima  kronične bubrežne bolesti.
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega održana je promocija publikacija „Informativna brošura za male bubrežne bolesnike“ te „Transplantacija za živog darivatelja“ izrađene  u suradnji Hrvatskog društva za bubreg i Sektora za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva.
 

Pisane vijesti