Veleposlanica Egipta u posjetu ministru zdravlja

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/P1010597.JPG

Ministar zdravlja Dario Nakić u nastupni je posjet primio veleposlanicu Republike Egipat u Republici Hrvatskoj, Njezinu Ekscelenciju Olfat Farah.

Veleposlanica je u posjet stigla u pratnji zamjenika, drugog tajnika Mohammeda Ohiba Anwara Elsoukkarya. Razgovaralo se o mnoštvu aktualnih tema, a predstavljeni su i sustavi zdravstva i zdravstvenog osiguranja u obje države. Veleposlanica je uvodno naglasila kako su Republika Hrvatska i Republika Egipat partnerske države koje se uzajamno podržavaju na međunarodnom planu. Raspravljalo se o raznim mogućnostima međusobne suradnje u resoru zdravstva, a egipatska je strana prepoznala priliku za suradnju u području farmaceutske industrije. Naglašeno je kako u Republici Egiptu djeluje  470 farmaceutskih tvrtki koje pokrivaju 90% domaćih potreba za lijekovima, a interes bi mogle pronaći i u izvozu u Republiku Hrvatsku. Razmotrene su i mogućnosti suradnje u području obrazovanja, studija medicine, dentalne medicine te drugih oblika edukacije u resoru zdravstva.
 
Bilo je riječi i o međusobnom priznavanju kvalifikacija, gdje još postoje neka otvorena pitanja obzirom na različite sustave obrazovanja. Veleposlanica Olfat Farah je iskazala posebni interes za hrvatski model integracije djece s teškoćama u razvoju, videći mogućnost da se pozitivna hrvatska iskustva prenesu egipatskim partnerima. Zaključeno je kako bi se trebalo krenuti prema formaliziranju suradnje u vidu sklapanja međunarodnog akta između ministarstava Republike Egipat i Republike Hrvatske, koji bi se mogao potpisati prilikom susreta dvaju ministara nadležnih za zdravstvo, u Hrvatskoj ili Egiptu. 

Pisane vijesti