Svjetski dan hipertenzije

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/P1010603.JPG

Danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan hipertenzije. Obilježavanju, čiji je ovogodišnji moto „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“, pridružio se i ministar zdravlja Dario Nakić.

Ministar je tom prilikom pozdravio građane i rekao: 
„Svatko od nas može učiniti puno malih, ali zdravih koraka kako bi spriječio nastajanje ove podmukle bolesti koja može godinama, u tišini, bez ikakvih simptoma, stvarati oštećenja na našim organima. Najvažniji dio priče o tlaku počinje na našem tanjuru. Smanjiti unos soli, jesti raznoliku hranu koja je bogata kalijem, osobito puno voća i povrća, ne pušiti i ne piti alkohol i zašećerena pića, svakodnevno se puno kretati, preporuke su koje se mogu primijeniti kada je hipertenzija u pitanju. Već ovim malim koracima može se sniziti krvni tlak te posljedično i rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i zatajenja bubrega“.




Građani su na štandovima imali priliku izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, a dobili su i niz korisnih informacija o hipertenziji, njezinim simptomima, mogućnostima prevencije i liječenja.
Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i onesposobljenost na globalnoj razini. Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak, a procjenjuje se da je hipertenzija odgovorna za 18 posto svih smrti na svjetskoj razini, odnosno kod 9,4 milijuna ljudi. Nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 posto hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost za oko 30 posto svih hipertenzija.
 

Pisane vijesti