U većini zdravstvenih ustanova organizacija rada se ne mijenja

ZAGREB, 2. rujna 2013. - Radi zaštite prava pacijenata na pravodobnu, kvalitetnu i organiziranu zdravstvenu zaštitu, Ministarstvo zdravlja prati podatke o tome koliko je bolničkih liječnika tijekom srpnja i kolovoza povuklo suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, potez na koji je liječnike pozvao Hrvatski liječnički sindikat.

Stoga Ministarstvo zdravlja kontinuirano analizira stanje u svim kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na Republiku Hrvatsku. Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica „Sveti Duh“, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin te većina specijalnih bolnica.

Ministarstvo zdravlja, naravno, poštuje i poštovat će pravo liječnika da ne rade duže od 48 sati tjedno, no prioritet je liječenje pacijenata koje se mora odvijati bez organizacijskih i/ili stručnih poteškoća. Posljedično, Ministarstvo zdravlja u dijelu bolničkih zdravstvenih ustanova uvodi novu organizaciju rada – rad u smjenama i u turnusima. I to u klinikama i odjelima zdravstvenih ustanova u kojima je veći dio liječnika povukao suglasnost da će, ako bude potrebno, raditi više od 48 sati tjedno.

U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 21% od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno. Usporedbe radi, u tim istim zdravstvenim ustanovama tjedan dana ranije, a kako smo naveli u priopćenju za javnost 26. kolovoza, bilo 27% liječnika koji su povukli navedenu suglasnost.

Broj povučenih suglasnosti različit je u zdravstvenim ustanovama. Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Dalmaciji i iznosi 31% (5 bolnica). Slijede Slavonija s 25% (9 bolnica), Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska sa 17% (17 bolnica) te Istra i Primorje s 14% (3 bolnice).

Istodobno, u nekim bolnicama ni jedan liječnik nije povukao suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati, primjerice u Klinici za ortopediju Lovran, Klinici za psihijatriju Vrapče te županijskim bolnicama u Varaždinu, Novoj Gradiški i Kninu te specijalnim bolnicama, primjerice u Varaždinskim Toplicama, Klenovniku i Novom  Marofu.

Prema provedenim analizama u većini zdravstvenih ustanova, unatoč određenom broju liječnika koji su povukli suglasnosti za rad duži od 48 sati, organizacija rada odvijat će se kao i do sada, uključujući i rad liječnika u dežurstvima i pripravnosti.

To su: KBC Rijeka, KB Merkur, OB Pula, OB  Varaždin,  OB Zabok, OB Požega, OB  Vinkovci, OB   Virovitica, OB Nova Gradiška, OB Našice, OB Pakrac, OB Vukovar, OB  „Hrvatski ponos“ u  Kninu  i OB  Dubrovnik, Bolnica za plućne bolesti Klenovnik, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. Ivan Barbot" Popovača i Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof. 

S druge strane, u pojedinim će ustrojstvenim jedinicama zdravstvenih ustanova (klinikama, odjelima) pružanje zdravstvene zaštite biti osigurano uvođenjem smjenskog rada ili rada u turnusima. Dakle, tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, promijenit će se organizacija rada, uz poštivanje zakona i propisa. Bolnice u kojima se smjenski rad uvodi u tri i više ustrojstvenih jedinica su: KBC Osijek i KBC Split te u općim bolnicama u Zadru, Karlovcu, Čakovcu, Sisku i Koprivnici.

Dakle, navedenim organizacijskim promjenama i dalje će biti omogućeno neometano pružanje kvalitetnih i učinkovitih zdravstvenih usluga našim građanima.

Kako bi se na vrijeme, po potrebi, prilagođavala organizacija rada svih zdravstvenih ustanova, Ministarstvo zdravlja će i dalje pratiti dinamiku povlačenja ili potpisivanja suglasnosti za rad duži od  48 sati tjedno.



Pisane vijesti