Ministri Ostojić i Mesihović zadovoljni dosadašnjom suradnjom

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministri_ostojic_i_mesihovic_zadovoljni_dosadasnjom_suradnjom/87936-1-cro-HR/ministri_ostojic_i_mesihovic_zadovoljni_dosadasnjom_suradnjom.jpg

ZAGREB, 6. rujna 2013. – Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić primio je danas ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Rusmira Mesihovića, s kojim je razgovarao o provedbi Memoranduma o razumijevanju u području zdravstva, potpisanog između dvaju ministarstava u prosincu 2011. godine. Ocijenili su kako je suradnja nakon toga znatno unaprijeđena te da u narednom razdoblju treba poticati suradnju na razini zdravstvenih ustanova, strukovnih komora, udruga i fakulteta.

Ministar zdravstva Federacije BiH tom se prilikom zahvalio hrvatskom ministru zdravlja na ponuđenoj i pruženoj pomoći koju je Republika Hrvatska osigurala građanima BiH u Općoj bolnici Karlovac, nakon požara koji je zahvatio bihaćku Kantonalnu bolnicu „Irfan Ljubijankić“ potkraj srpnja ove godine.

Dvojica ministara razgovarali su i o mogućnostima bržeg i efikasnijeg sanitetskog prijevoza pacijenata preko graničnih prijelaza Neum I - Klek, Neum II - Zaton Doli i Metković – Doljani. Cilj je omogućiti brži prijevoz pacijenata s područja Neuma u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i hitnih pacijenata iz Neuma u Opću bolnicu Dubrovnik.

Ministar Ostojić izvijestio je ministra Mesihovića o namjeri Republike Hrvatske da donira medicinsku opremu za pružanje hitne medicinske pomoći Domu zdravlja Tomislavgrad, na čemu se ministar Mesihović zahvalio. U sklopu te pomoći predviđena je i edukacija iz hitne medicinske pomoći za dvojicu polaznika iz te ustanove tijekom jeseni u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka bilo je govora o iskustvima u informatizaciji zdravstvenog sustava i provedbi informatizacije na području Federacije BiH te očekivanjima da do kraja godine u pojedinim županijama budu uvedene i elektronske zdravstvene kartice. Dogovorena je daljnja suradnja dvaju ministarstava u području zdravstvene legislative, posebice u području usklađivanja propisa s europskim zakonodavstvom.



Pisane vijesti