Svjetski dan darivatelja koštane srži

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/Logo3.JPG

Obilježavanjem Svjetskog dana darivatelja koštane srži - World Marrow Donor Day 17. rujna se po drugi put, u više od 50 zemalja, iskazuje podrška i zahvalnost svim darivateljima diljem svijeta. 

Nesrodni i srodni darivatelji, darivatelji krvi iz pupkovine, darivatelji koji su već donirali, ali i svi darivatelji u Svjetskom registru koji čekaju na priliku za donaciju povod su obilježavanju tog dana, a sve ostale, tim nesebičnim činom, obvezuju na bolju informiranost i razumijevanje problematike.

Tko je darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica?
Darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica je odrasla osoba koja je voljna donirati svoje stanice u svrhu liječenja alogeničnom transplantacijom pacijenata s najtežim bolestima krvotvornog sustava, kao što je leukemija. Neki darivatelji doniraju stanice članovima obitelji, a drugi bolesnicima s kojima nisu u rodu i nalaze se bilo gdje u svijetu. Svim tim bolesnicima transplantacija je postupak koji u najvećoj mjeri može pružiti izlječenje.

Kako postati darivatelj?
U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (http://www.kbc-zagreb.hr/rddkms/) mogu se prijaviti sve punoljetne, zdrave osobe, državljani RH, u dobi do 40 godina.  
Sve što osoba treba učiniti jest pristupiti jednoj od akcija Zaklade Ana Rukavina (http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/) ili otići u jedan od Transfuzijskih centara u osam hrvatskih gradova (http://www.kbc-zagreb.hr/dobrovoljni-darivatelji-krvotvornih-maticnih-stanicaupistransfuzijski-centri/). Prilikom upisa potrebno je dati svoje osobne podatke i ispuniti upitnik s medicinskim kriterijima, nakon čega se uzima jedna epruveta krvi namijenjena HLA tipizaciji. Točni osobni i kontakt podaci važni su kako bi lakše mogli doći do osobe koja je identificirana kao potencijalni darivatelj za pojedinog bolesnika. Po obavljenom upisu dobije se Potvrda o pristupanju u Registar.

Kako pronaći darivatelja?
Za svega 30 posto bolesnika kojima je potrebno liječenje transplantacijom krvotvornih matičnih stanica darivatelj će se pronaći u obitelji, dok se 70 posto bolesnika oslanja na preko 28 milijuna darivatelja koji su upisani u svjetski registar.
Hrvatski registar dio je svjetskog registra i broji preko 46 tisuća nesrodnih dobrovoljnih darivatelja kojima se pridružuje i preko 3 tisuće doza krvi iz pupkovine doniranih Banci krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

Kakvi su rezultati liječenja u Hrvatskoj?
2015. godine u Hrvatskoj je u KBC-u Zagreb alogeničnom transplantacijom krvotvornih matičnih stanica od srodnog darivatelja bilo liječeno 30 bolesnika, a od nesrodnog dobrovoljnog darivatelja 47 bolesnika. Deset je bolesnika primilo transplantat darivatelja iz Hrvatske, a ostali iz inozemstva. Istovremeno su stanicama dobrovoljnih nesrodnih darivatelja iz našeg Registra liječena tri bolesnika u inozemstvu.
Kako bi se realiziralo tih trinaest donacija, od 46 tisuća osoba upisanih u Registar bilo je potrebno kontaktirati njih tristo kako bi se učinile dodatne pretrage i tako identificiralo najbolje darivatelje za pojedine bolesnike.
Sveukupno, od osnutka hrvatskog Registra do danas ostvarene su 63 donacije nesrodnih dobrovoljnih darivatelja i krvi iz pupkovine.

Stoga, hvala svim darivateljima na donaciji, a uz njih i svakom upisanom darivatelju te posebice onima koji su se odazvali našem pozivu i pristali na dodatne pretrage u svrhu moguće donacije i time bolesnicima pružili nadu za ozdravljenje.

Obratite nam se za sve dodatne informacije:
 
 

 
Slikovni rezultat za ministarstvo zdravlja logo
Zavod za transplantaciju i biomedicinu
 

Pisane vijesti