Ministar Nakić na 66. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

  • Slika /Vijesti/2016/IMG_0662.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić i suradnici sudjeluju na 66. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koje se održava u Kopenhagenu u Kraljevini Danskoj od 12. do 15. rujna

Na ovogodišnjem zasjedanju ovog upravljačkog tijela Europske regije SZO-a okupilo se više od četiristo stručnjaka i visokih dužnosnika u području zdravstva iz 52 države članice, među kojima su 19 ministara zdravlja, 3 zamjenika i 5 državnih tajnika. Sudjeluju i brojni stručnjaci iz međunarodnih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i nevladinih institucija.
 
Među visokim uzvanicima su danska princeza Mary, pokroviteljica Regionalnog ureda za Europu SZO-a, Margaret Chan, generalna direktorica SZO-a, Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica SZO-a, Christian Friis Bach, izvršni tajnik Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) i drugi. 
 
Ministar Nakić se sastao sa brojnim ministrima zdravlja iz regije koji su također prisustvovali ovoj konferenciji. Na bilateralnim sastancima sastao s etiopskim ministrom vanjskih poslova, Nj.E. Dr. Tedrosom AdhanomGhebreyesusom koji je ministru Nakiću predstavio svoj program u slopu njegove kandidature za novog regionalnog direktora WHO-a. Ministar Nakić je također imao bilateralni sastanak sa slovenskom ministricom Celarc Kolar koja se zahvalila ministru na njegovoj podršci u akcijama koje se poduzimaju u sklopu akcijskih planova za prevenciju konzumiranja alkohola.

Raspravljalo se i o drugim brojnim javnozdravstvenim temama kao što su kronične nezarazne bolesti, borba protiv zaraznih bolesti, zdravlje izbjeglica i migranata, zaštita spolnog i reproduktivnog zdravlja, borba protiv virusa HIV-a i viralnog hepatitisa, zaštita zdravlja žena, integrirane zdravstvene usluge, promicanje zdravlja tijekom svih životnih razdoblja, reforma SZO-a. Na dnevnom redu je i tijek implementacije strateških dokumenata kao što su regionalni politički okvir Zdravlje 2020, Ciljevi održivog razvoja te novi Program SZO-a za zaštitu zdravlja u hitnim situacijama. 
 
U tijeku je prikupljanje i kandidatura za izbor novog generalnog direktora WHO-a. 
Bit će održani izbori novih članova upravljačkih tijela SZO-a i to dva člana Izvršnog odbora SZO-a (Executive Board EB), četiri člana Stalnog odbora Regionalnog odbora (Standing Committee of the Regional Committee (SCRC) i dva člana Ministarskog odbora Europskog procesa za okoliš i zdravlje (European Environment and Health Ministerial Board EEHMB).

Pisane vijesti