Nacionalni transplantacijski program pomiče granice uspješnosti

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/Slika2.jpg

Izuzetnim postignućem od nevjerojatnih 40 darivatelja organa na milijun stanovnika koji je, prema službeno objavljenim podacima za 2015. godinu, po prvi put u svijetu ostvaren, Hrvatska je još jednom potvrdila da Nacionalni transplantacijski program s pravom pripada u sam svjetski vrh. 

Zahvaljujući visoko razvijenoj svijesti o darivanju i solidarnosti naših građana, vrsnosti naših transplantacijskih timova te izuzetno učinkovitom i jedinstvenom organizacijskom modelu, Hrvatska je ovim, najnovijim  uspjehom, postavila nove standarde u području darivanja i presađivanja organa.



Povijesno ostvarenje od 40 darivatelja organa na milijun stanovnika jednako uspješno prate i rezultati u području presađivanja organa. S ostvarenom brojkom od 33 presađene jetre na milijun stanovnika Hrvatska je i dalje vodeća u svijetu te država s najkraćim čekanjem na presađivanje jetre od samo nekoliko tjedana. Brojka od 50 presađenih bubrega na milijun stanovnika te više od 90 presađenih organa na milijun stanovnika još su neki od pokazatelja uspješnosti našeg transplantacijskog programa i naših transplantacijskih timova.
Ovi rezultati čine transplantacijsku medicinu područjem izvrsnosti i perjanicom hrvatskog zdravstvenog sustava.
 
Izvor podataka:  Global Observatory on Donation and Transplantation
                              http://www.ont.es/publicaciones/Documents/NEWSLETTER%202016.pdf

Pisane vijesti