Svjetski dan astme 7. svibnja

ZAGREB, 7. svibnja – „Možete kontrolirati svoju astmu“ geslo je Svjetskog dana astme koji se obilježava 7. svibnja. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti i podrške za oboljele od astme i njihove obitelji.  

Od astme u svijetu boluje više od 300 milijuna ljudi. Ova bolest uzrokuje velike financijske troškove zdravstvenog sustava, ali i opće društvene troškove, zbog gubitka velikog broja radnih sati (izostanci s posla ili iz škole) i utjecaja na obiteljski život.

Astma je kronična upalna bolest malih dišnih putova, karakterizirana epizodama zaduhe (otežano disanje), piskanja u prsima, suhog podražajnog kašlja s otežanim iskašljavanjem gustog žilavog sekreta. Upala je rezultat preosjetljivosti dišnih putova na različite podražaje, što rezultira pojavom edema sluznice, grča mišića u stjenci malih dišnih putova i stvaranja povećane količine guste sluzi. Ovakvo stanje smanjuje protok zraka kroz dišne cijevi, pa je disanje otežano. Opisani simptomi astme su vrlo karakteristični i javljaju se noću ili pred jutro, prilikom fizičkog napora, izlaganja atmosferskom zagađenju, alergenima ili kod jakog psihičkog podražaja. Bolest je varijabilnog tijeka.

Astma se ne može izliječiti ali simptomi bolesti mogu biti kontrolirani što omogućuje ljudima s astmom da žive punim životom. Liječnici preporučuju oboljelima da redovito uzimaju lijekove propisane od strane liječnika, educiraju se o faktorima rizika i njihovom izbjegavanju, educiraju se kako na vrijeme prepoznati pojavu prvih simptoma. Također preporučuju oboljelima da pripreme osobni plan kontrole simptoma astme te da sa sobom uvijek imaju propisane lijekove kao i dokument iz kojeg se vidi da boluje od astme s kratkim uputama što činiti.



Vijesti iz medija