Vidi i pobijedi – Europski dan zaštite od melanoma

ZAGREB, 6. svibnja - Europski dan zaštite od melanoma, javno-preventivna akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održava se danas diljem Hrvatske pod motom "Vidi i pobijedi!", a organiziraju ga Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja.

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, u ponedjeljak, 6. svibnja, kada je zainteresiranim građanima diljem Hrvatske omogućen besplatan dermatološki pregled.

Tradicionalni javnozdravstveni projekt organiziraju dermatolozi iz cijele Europe s ciljem podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rano otkrivanje omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja, kao i osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje, pravilnim načinima zaštite i važnosti samopregleda madeža.

Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu u cijelom svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu od nekog oblika raka kože godišnje oboli 2 do 3 milijuna ljudi. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od melanoma oboli oko 555 osoba, a umire oko 200 osoba. Temeljem zadnjeg provedenog istraživanja u Hrvatskoj se u posljednjih dvadesetak godina bilježi godišnji porast melanoma za oko 5,8% godišnje. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Razlozi za značajno povećanje novooboljelih osoba od melanoma su višestruki. Najznačajniji činilac je ultraljubičasto zračenje, kako u prirodnom okruženju (sunce), tako i u solarijima. Rizik nastanka melanoma veći je u osoba svjetle puti, onih koji su imali opekline od sunca (posebice u djetinjstvu), osoba koje su već oboljele od melanoma, osoba s više od 100 madeža, ili osoba s tzv. atipičnim madežima te u članova obitelji oboljelog od melanoma.

Prevencija melanoma je vrlo važna budući da su rana dijagnoza i rano liječenje presudni za bolesnika. Sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti, a savjetuje se i preventivno uklanjanje uz histološki pregled sumnjivih kao npr. onih koje pokazuju znakove aktivnosti u smislu povećenja, krvarenja, svrbeža ili  su asimetrične, nepravilnih rubova, nejednake pigmentacije ili su uzdignuti su iznad razine okolne kože.

Hrvatska obala i otoci imaju više od 2600 sati sunca godišnje, što doprinosi izloženosti stanovništva suncu. Budući da je ovo najveći čimbenik rizika, važno je provođenje preventivnih mjera koje obuhvaćaju izbjegavanje prejakog sunca tijekom ljetnih mjeseci (od 10 ili 11-16 h), uporabu zaštitnih krema za sunčanje (min. zaštitni faktor 15) te nošenje odgovarajućih pokrivala (kape, šeširi, sunčane naočale sa zaštitom, lagana ali zatvorenija odjeća koja treba pokriti izloženija mjesta kao npr. vrat, ramena, nadlaktice). Osobita pažnja preporuča se osobama svijetle puti, maloj djeci te osobama s albinizmom te onima koji posao obavljaju na otvorenom. Svaku neobičnu promjenu na koži treba pravovremeno pregledati kod dermatologa.



Vijesti iz medija