SVEČANOST POLAGANJA KOBILICE PRVE OD ŠEST BRZIH BRODICA ZA PRUŽANJE HITNE MEDICINSKE SKRBI

  • Slika /2022 Slike/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 30. ožujka 2022. godine održana je svečanost polaganja kobilice brze brodice u brodogradilištu Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku. Navedena brodica prva je od šest brodica koje se nabavljaju u okviru projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj te državnog proračuna. 

Svečanom polaganju kobilice prisustvovali su veleposlanik Republike Slovenije Vojislav Šuc i veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg,  šibensko-kninski župan Marko Jelić, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, vlasnik tvrtke Iskra Dušan Šešok te predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te drugi državni i lokalni dužnosnici kao i predstavnici gospodarstva.

Vlasnik tvrtke Iskra, u sklopu koje posluje i Iskra brodogradilište 1 u Šibeniku, Dušan Šešok je u društvu ravnateljice Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva, Danice Kramarić postavio na trup kobilice prve brodice spomen-ploču u znak sjećanja na taj važan događaj za hrvatske građane kao i brodogradnju.

Doktorica Kramarić naglasila je kako je izgradnja plovila značajan iskorak za hitnu medicinsku službu ali i za stanovnike otoka, kao i ostale građane i turiste. Navedeni projekt rezultat je velike želje i predanosti Ministarstva zdravstva kao nositelja projekta na čelu s ministrom Berošem te suradnje sa Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kako bi se pridonijelo što kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na otocima i otočnom području. Navedeni projekt jedan je od niza projekata kojim se unaprjeđuje hitna medicinska skrb kao što su specijalizacije i stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine u okviru Europskog socijalnog fonda. Također, prepoznata je i važnost hitne medicinske službe te je kao strateški nacionalni interes uvrštena u „Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021.-2027.“ čime će se omogućiti dodatni razvoj hitne medicinske skrbi.    

U okviru navedenog projekta biti će izrađeno 6 brzih brodica koje će biti opremljene svom potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi. Brodice će biti izrađene za plovidbu po najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena, odnosno u uvjetima kada ne mogu djelovati ni helikopteri ni drugi brodovi, a imat će i funkciju samoispravljanja u slučaju prevrtanja. Brodice će biti dužine 15 metara, mase 21 tonu te će postizati brzinu od 35 čvorova, a biti će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Stacionarne luke navedenih brodica nalazit će se u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku kako bi se osigurala dostupnost pravovremene hitne medicinske skrbi stanovnicima otoka i otočnih područja kao i turistima i moreplovcima na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Pisane vijesti