Beroš: U Hrvatskoj smrtnost od raka dojke u padu za 25 posto

Slika /2021 Slike/16.jpg


U Hrvatskoj je smrtnost od raka dojke u padu za 25 posto, a ministar  zdravstva Vili Beroš poručio je u subotu kako je riječ o kontinuiranom smanjenju koje je rezultat odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

„To ohrabruje i pokazuje smisao odaziva na Nacionalni program koji se provodi u kontinuitetu i tijekom epidemije te upravo ulazi u sedmi ciklus poziva žena na mamografski pregled. Nije nova paradigma, ali je valja iznova vratiti u središte djelovanja i osvještavanja javnosti“,  poručio je Beroš u subotu, u povodu Dana narcisa, zaštitnog znaka borbe protiv te zloćudne bolesti.

U sklopu Programa, prema službenim podacima odaziv obavljanja mamografskih pregleda je oko 60 posto, a raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80 posto s najvećim odazivom u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

„Cilj je povećati 60 posto odaziva na Nacionalni program ne samo zbog bolje statistike u liječenju i smrtnosti od raka dojke već zbog činjenice da iza svake od tih brojki stoji život  koji se možda mogao spasiti. Uz redovno odvijanje Nacionalnog programa, savjetovanja i terapije, u proceduru je upućen i Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje", istaknuo je Beroš.

Prevencija i rano otkrivanje

To je, dodao je, prvi korak u implementaciji Nacionalnog plana borbe protiv raka što pokazuje da nije samo lista lijepih želja već realan plan.

"On uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, kao i prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika“, dodaje ministar Beroš.

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, dok se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu, navodi se u priopćenju iz resornog ministarstva.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti