Ministar Beroš: Akcijskim planom za prevenciju debljine planiramo skinuti Hrvatsku s liste zemalja s najvećim udjelom prekomjerne težine

Slika /2022 Objave/cf590b61-2d57-454b-bb0d-6a37cc9ade9c.jpg


Zagreb, 04. ožujka 2022. – Povodom Svjetskog dana debljine, a nastavno na činjenicu da gotovo dvije trećine odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, Ministarstvo zdravstva održalo je prvi sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine.

'Smirivanjem epidemije COVID-19 imamo priliku vratiti fokus na važnost prevencije u očuvanju zdravlja naših građana pa tako i u aspektu prevladavajuće prekomjerne težine u našoj odrasloj populaciji. Na tom tragu, u Ministarstvu zdravstva smo osnovali Radnu skupinu koja će sveobuhvatnim, multisektorskim pristupom kontinuirano raditi na Akcijskom planu za prevenciju debljine te dodatno doprinijeti osvještavanju javnosti o važnosti zdravih navika za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ostalih kroničnih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti naših građana', istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. Vili Beroš.

Spomenuta Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović koja je tim povodom izjavila: 'Važno je da svi osvijestimo kako je debljina važan zdravstveni, a ne estetski problem te da kao društvo stvorimo pretpostavke za rano uočavanje, prevenciju i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem'.

Sve su to razlozi za ubrzano djelovanje na području prevencije prekomjerne tjelesne mase koja pogađa gotovo svakog drugog muškarca dok od većih problema s debljinom pati gotovo svaki četvrti muškarac i žena u Hrvatskoj. Jednako zabrinjavajući podatak je da svako treće dijete u dobi od 8 do 8,9 godina ima povećan rizik da i u odrasloj dobi ima problem prekomjerne tjelesne težine.
'Ovaj veliki javnozdravstveni problem prisutan je u svim državama članicama Europske unije, no ipak najveći udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen je u Hrvatskoj i Malti što je podatak s kojim se ne želimo miriti. Previše smo izgubili naših građana uslijed kroničnih bolesti povezanih s debljinom koje su se, u kombinaciji s COVID-19, pokazale kobnima. Stoga smo odlučni, u zajedničkom djelovanju te udruživanju cjelokupnog know-how-a, prevencijom smanjiti rizik od debljine kod mlađe populacije, a starije građane podsjetiti na zdrave navike koje i sam često gubim iz vida u stresnoj svakodnevici', zaključuje ministar Beroš.
 

Pisane vijesti