Svečanost otvaranja najmodernije operacijske sale u svijetu

Slika /Vijesti/2016/naslovna kbc.jpg

Ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić danas je, u pratnji zamjenika ministra dr. Ivana Bekavca i pomoćnice ministra, dr. sc. Ružice Palić Kramarić, prisustvovao svečanosti otvaranja EndoALPHA integrirane operacijske sale u prostorijama KBC-a „Sestre Milosrdnice“.

Uz predstavnike Ministarstva zdravlja i doc.dr.sc. Marija Zovaka, v.d.ravnatelja KBC-a „Sestre milosrdnice“, svečanosti je prisustvovao i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Jedinstvena EndoALPHA integrirana operacijska sala revolucionarno je rješenje u području svjetske kirurgije, a upravo hrvatski liječnici dobili su privilegiju prvi raditi na njemu što hrvatsku medicinu svrstava u sam vrh ljestvice pružanja najkvalitetnijih kirurških zahvata u svijetu.
 
“Ova moderna operacijska dvorana predstavlja značajan stručni i edukacijski iskorak za našu ustanovu; omogućuje operacijskom timu bolju preglednost operacijskog polja, jednostavnije, sigurnije i preciznije podešavanje svih operacijskih instrumenata i gotovo trenutnu dostupnost svih relevantnih slika i nalaza, čime operacijski zahvat postaje sigurniji za pacijente. Mogućnost praćenja operacije putem video linka značajno će unaprijediti edukaciju mladih kirurga.” – izjavio je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, doc.dr.sc. Mario Zovak.
 
Predstavljena operacijska sala ima brojne prednosti a jedne od najvećih vrijednosti jesu mogućnost simultanog prijenosa slike i tona te komunikacija sa cijelim svijetom. Sala je namijenjena edukaciji studenata, specijalizanata, postdiplomanata te svih zainteresiranih strana u području minimalno invazivne (laparoskopske i torakoskopske) kirurgije.
 
Ministar Nakić iskoristio je prigodu kako bi naglasio važnost ostanka liječnika u Republici Hrvatskoj. Jedan od većih razloga odlaska stručnog kadra jesu neadekvatni uvjeti rada i usavršavanja za liječnike, a upravo ovakav tip ulaganja je, po ministru,  ključan za uspješnu edukaciju kako hrvatskih, tako i stručnjaka iz okolnih zemalja.
 
Nabavom integrirane operacijske sale Klinika za kirurgiju postala je predvodnik u pogledu razvoja endoskopske i barijatrijske kirurgije ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe.
 


Pisane vijesti