Održana svečanost potpisivanja Ugovora o energetskoj učinkovitosti

Slika /Vijesti/P1020041.JPG

Ministar zdravlja Dario Nakić je 7. srpnja prisustvovao svečanosti potpisivanja Ugovora o energetskom učinku za poboljšanje energetskih svojstava skupa zgrada Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. 

Uz ministra Nakića, ugovor su potpisali v.d. ravnateljice Klinike za infektivne bolesti prof. Alemka Markotić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Goran Bradić. Svečanosti su nazočili i djelatnici Klinike, predstavnici tvrtke izvođača radova Prvo Plinarsko Društvo te ministar graditeljstva i prostornog uređenja g. Lovro Kuščević.
Ugovor je potpisan u prostorijama Klinike za infektivne bolesti, a njegova vrijednost iznosi 33 milijuna kuna. Izmjerena potrošnja prije energetske obnove Klinike iznosi 8 milijuna kWh/godišnje, tj. 3,5 milijuna kuna, a energetskom obnovom postići će se ušteda od čak 47 %.
Prije samog potpisivanja Ugovora, pomoćnik direktora APN-a i voditelj Programa energetske obnove, Damir Vuletić, dipl.ing.građ., predstavio je Program energetske obnove zgrada javnog sektora. Vuletić je objasnio kako Republika Hrvatska kao članica EU mora ispuniti europske norme energetske učinkovitosti, čemu će pridonijeti i ovaj Ugovor.
V.d. ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Alemka Markotić je izrazila svoje veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja navedenog ugovora, istaknuvši kako je on pokazatelj dobrog kontinuiteta suradnje između ravnateljstava bolnice i Ministarstva zdravlja. Prof. Markotić je naglasila i kako će se Ugovorom o energetskom učinku za poboljšanje energetskih svojstava Klinike omogućiti kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata, kao i lakši rad liječnika koji o njima brinu u 120 godina staroj Klinici.
Nazočnima se obratio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, koji je čestitao djelatnicima Klinike Fran Mihaljević i Ministarstvu zdravlja na potpisivanju Ugovora.
Ministar zdravlja Dario Nakić je istaknuo kako je vrlo zadovoljan zbog predstojeće obnove Klinike u koju se nije ulagalo preko dvadeset godina. Naglasio je i važnost povezanosti institucija koje svojim radom na prvo mjesto stavljaju dobrobit pacijenata. Ministar je zahvalio svim sudionicima ovog projekta koji će omogućiti bolje radne uvjete liječnicima i ugodniji boravak pacijentima. Ministar se osvrnuo i na loše stanje u drugim hrvatskim bolnicama te apelira na povlačenje novca iz EU fondova kako bi se pacijentima pružila još kvalitetnija zdravstvena skrb. 
Po potpisu ugovora slijedi izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu te verifikacija Projekta od strane stručne komisije, nakon čega mogu započeti radovi na energetskoj obnovi. Za izradu i verifikaciju projektne dokumentacije potrebna su 3-4 mjeseca.
 

Stranica