Zdravlje i turizam kao idealna kombinacija

  • Slika /Vijesti/2016/7.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Dubrovniku je 9.7.2016. održana prva konferencija o zdravstvu i turizmu - 1st Conference on helath and tourism u organizaciji Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu te Ministarstva zdravlja. 

Uz domaće i strane stručnjake te uzvanike, na konferenciji je sudjelovao ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić i programski voditelj za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu dr.sc. Joao Breda. U uvodnom dijelu konferencije su predstavljeni ciljevi i programi konferencije koje je kroz uvodno predavanje prezentirao g. Breda.

Ministar Dario Nakić je uz pozdravi govor održao i prezentaciju o novostima u provođenju „Nacionalnog strateškog plana smanjenja unosa soli 2015.– 2019.“ gdje je posebno istaknuo kako je prekomjeran unos soli te poražavajući rezultati o prekomjernom unosu soli u RH ukazuju na to da se mora utjecati na to kako bi potaknuli ozbiljne promjene u kontroli unosa soli u svim aspektima pa tako i u ugostiteljskoj ponudi. „Ova prva konferencija o zdravlju i turizmu se održava u Dubrovniku s razlogom, jer Dubrovnik ima puno toga reći i o jednom i o drugom pitanju. Želja nam je naglasiti mogućnosti koje Hrvatska ima, prvenstveno kroz razvoj zdravstvenog turizma koji kod nas nije dovoljno razvijen. To su jedni od najboljih gostiju, a prihodi koje imamo od takvog vida turizma su zanemarivo mali, čak i u usporedbi sa zemljama koje su manje od nas, a u našem okruženju', rekao je ministar Nakić i dodao kako mu je želja postići promociju mediteranskog stila života

Nakon uvodnih prezentacija uslijedile su i druge predavanja istaknutih stručnjaka iz Hrvatske agencije za hranu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o rezultatima istraživanja o unosima hrane, posebno unosu trans-masnih kiselina te fizičkoj aktivnosti i kroz provođenje hrvatskih nacionalnih programa. Također je bilo riječi i o važnosti fizičke aktivnosti u i smislu razvoja novih usluga u turizmu te zajedničkoj akciji u smislu sinergije važnih čimbenika koji bi omogućavali konzumaciju što zdravije hrane te samim time i bolje turističke ponude. S tom idejom je tijekom ove konferencije održan i panel na kojem su se razmijenile informacije te savjetovanje s predstavnicima hotelijerskog sektora koji su također sudjelovali u raspravi. Na kraju konferencije kao zaključak se pojavila i ideja o health friendly hotelima koji bi zapravo ukomponirali zdravlje tj. zdrave stilove življenja, prvenstveno pravilnu prehranu i fizičku aktivnost jedinstveno osmišljenu novu ponudu za moderne turiste i tržište koje se stalno razvija.

„Želimo promovirati naše prednosti, od mediteranske prehrane, stilova življenja i na taj način bi uz pružanje usluga rehabilitacije pacijentima koji bi dolazili iz drugih europskih zemalja pojačali mogućnosti naših lječilišta, da uz pružanje tradicionalnih svojih usluga dio usluga daju i na tržište i na taj način povećaju svoje prihode“, zaključio je ministar Nakić.

Pisane vijesti