Svaka osoba treba živjeti u zajednici

Slika /2017 Vijesti/10.4..jpg

Danas je u Ministarstvu zdravstva zatvoren twinning projekt “Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja”, vrijedan 670 tisuća eura

Projekt je financiran kroz Prijelazni instrument Europske unije za Republiku Hrvatsku, a provodili su ga Trimbos institut, Nizozemski institut za mentalno zdravlje i ovisnost, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te drugi dionici. U provedbi projektnih aktivnosti, a s ciljem podizanja svijesti javnosti o zaštiti mentalnog zdravlja, sudjelovali su brojni mediji i udruge građana.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić zahvalio je svima koji sudjeluju u pomoći osobama oboljelim od mentalnih poremećaja, kako medicinskoj, tako i socijalnoj te dodao: „Ovaj program pomoći će da bolest bude što prije prepoznata, što primjerenije tretirana i da osobe s ovim poteškoćama budu što ranije resocijalizirane i vraćene u svoju obitelj, škole i na svoja radna mjesta.“
Prisutnim uzvanicima obratili su se i Ivana Pavić Šimetin s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ionela Petrea, predstavnica nizozemske partnerske organizacije, Trimbos Instituta, Nirvana Sokolovski, predstavnica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te predstavnici drugih dionika i suradnika uključenih u projekt.
Cilj ovog projekta je jačanje zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja i poboljšanje sustava zaštite mentalnog zdravlja, uključujući dostupnije i djelotvornije liječenje i rehabilitaciju osoba s problemima mentalnog zdravlja. Svrha projekta bila je jačanje sustava zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta zajednice i podizanje javne svijesti o problemima mentalnog zdravlja. U sklopu projekta provedene su brojne aktivnosti kako bi relevantna zdravstvena tijela mogla prijeći na sustav zaštite mentalnog zdravlja s razvijenim uslugama u zajednici te kako bi zdravstveni djelatnici koji rade u području zaštite mentalnog zdravlja mogli reći „Bit ćemo tamo gdje naši korisnici žele biti uspješni“. Izrađene su preporuke za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava koji će se koristiti u pripremi Hrvatske strategije o mentalnom zdravlju, preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, rano prepoznavanje i zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, educirano je 275 zdravstvenih djelatnika diljem zemlje o načelima zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, a oni su dalje educirali svoje kolege, čime je dosegnuta brojka od 1500 educiranih stručnjaka.
Jedan od najbitnijih elemenata preporuka je vezana za skrb u zajednici koja treba biti usmjerena na oporavak osoba s mentalnim poremećajima u vlastitom okruženju. Skrb u zajednici podrazumijeva uključivanje u život zajednice, preuzimanje društvenih zadaća i ravnopravno pridonošenje razvoju i unaprjeđenju životnog okruženja što je sastavni i nerazdvojivi dio skrbi o osobama s mentalnim poremećajima. Skrb u zajednici uključuje i proces oporavka u kojem svaki pojedinac pritom donosi vlastite odluke i postavlja vlastite ciljeve – svaka osoba može upravljati svojim životom koristeći vlastite vještine i mogućnosti te prevladati simptome poremećaja ili živjeti s njima.
Skrb organizirana prema modelu zaštite mentalnog zdravlja u zajednici na integrirani način nudi skrb što je moguće bliže mjestu gdje osobe žele biti uspješne, liječenje simptoma poremećaja utemeljeno na dokazima uz resocijalizaciju kao sastavni dio liječenja, te cjelokupnu zdravstvenu i društvenu skrb; praktičnu podršku u svakodnevnom životu uključujući skrb o školovanju, stambenom pitanju i zaposlenju; suradnju zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika na povezan način i uz zajednički rad; bBorbu protiv stigmatizacije i diskriminacije uz razumijevanje da je oporavak moguć te aktivno uključivanje u život zajednice je sastavni dio skrbi te ujedno predstavlja odgovornost društva u cjelini.





Stranica