Sastanak Odbora ministara Europskog Procesa za okoliš i zdravlje

Slika arhiva/images/novosti/novosti/sastanak_odbora_ministara_europskog_procesa_za_okolis_i_zdravlje/101836-2-cro-HR/sastanak_odbora_ministara_europskog_procesa_za_okolis_i_zdravlje.jpg

VILNIUS, 1. srpnja 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na petom sastanku Odbora ministara Europskog procesa za okoliš i zdravlje u litavskom glavnom gradu Vilniusu. Ministar Varga imenovan je za člana Odbora na mandat od dvije godine.

Na sastanku se raspravljalo o kemijskoj sigurnosti i utjecaju onečišćenog zraka i klimatskih promjena na zdravlje. Donijeti su strateški pravci Europskog procesa za okoliš i zdravlje, određeni prioriteti za slijedeće razdoblje, a dogovoren je i tijek priprema za 6. Ministarsku konferenciju o okolišu i zdravlju koja će se održati 2016. godine.

Odbor ministara Europskog procesa za okoliš i zdravlje nastao je na inicijativu Regionalnog ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a bavi se zaštitom zdravlja od štetnih čimbenika okoliša. Prema procjenama SZO-a čak tridesetak posto bolesti današnjice uzrokovano je štetnim utjecajima iz okoliša, poput onečišćenog zraka, zagađivača u hrani i vodi za piće.

U radu Odbora ministara osim Hrvatske sudjeluju još predstavnici ministarstava zdravlja Gruzije, Litve i Španjolske, predstavnici ministarstava zaštite okoliša Izraela, Belgije, Moldove i Ukrajine te predstavnici Ekonomske komisije za Europu Ujedinjenih naroda, Programa UN-a za zaštitu okoliša, Europske komisije i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.



Pisane vijesti