Na hrvatskim cestama dežuraju dodani prometni timovi hitne medicinske službe

Slika arhiva/images/novosti/novosti/na_hrvatskim_cestama_dezuraju_dodani_prometni_timovi_hitne_medicinske_sluzbe/101874-1-cro-HR/na_hrvatskim_cestama_dezuraju_dodani_prometni_timovi_hitne_medicinske_sluzbe.jpg

ZAGREB, 1. srpnja 2014. – Zbog povećanog prometa tijekom turističke sezone, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je sredstva za 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS).

Svaki tim sastoji se od doktora medicine, medicinske sestre/tehničara i vozača, a od 18. lipnja 2014. prometni timovi dežuraju na autocestama i državnim cestama. Oni će do 31. kolovoza tijekom 24 sata pružati na državnim prometnicama pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb, dok će u razdoblju od 1. do 29. rujna 2014. na cestama dežurati tijekom vikenda.

 

Na autocesti A1 raspoređeno je sedam timova i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac nalaze se tri tima i to u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb-Rijeka dežura jedan tim u Delnicama. Na državnoj cesti D8 i D25 dežura jedan tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 je tim u Korenici. Tim HMS-a koji dežura na Istarskom Ipsilonu smješten je u Pazinu.

Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Tijekom prošlogodišnje turističke sezone 2013. dodatni prometni timovi HMS-a intervenirali su 442 puta te uspješno zbrinuli 674 ozlijeđene odnosno oboljele osobe. Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute, što znači da su pacijenti zbrinuti unutar „zlatnog sata“.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, a prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, u zračnoj bazi Divulje kod Splita tijekom cijele godine nalazi tim HMS-a koji osigurava hitni zračni medicinski prijevoz.

Lani je tijekom turističke sezone izvršeno 198 hitnih zračnih medicinskih prijevoza tijekom kojih je zbrinuto 227 pacijenata.



Pisane vijesti