Sastanak EPSCO u Luxembourgu

Slika /2018 Vijesti/lux.jpg

Državni tajnik g. Tomislav Dulibić sudjelovao je na formalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održava u Luxembourgu.

Na sastanku se raspravljalo o politikama vezano uz prijedlog Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija i o budućnosti zdravstva u EU-u, te su se usvojili nacrti Zaključaka Vijeća o pravilnoj prehrani kod djece.
Hrvatska je podržala usvajanje Zaključaka Vijeća EU, a državni tajnik Dulibić je naglasio značaj ovih Zaključaka, te pozdravio nastavak daljnje suradnje u području suzbijanja debljine i stjecanja iskustava i navika u pravilnoj prehrani već od najranije dobi.
Predstavnici država članica EU raspravljali su o prijedlogu Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija (HTA), a državni tajnik Dulibić je istaknuo kako Hrvatska aktivno sudjeluje u zajedničkim HTA aktivnostima na razini EU i jasno prepoznaje dodanu vrijednost takve suradnje, te stoga podržava prijedlog Uredbe i sva predložena zajednička djelovanja.
 
Vezano uz raspravu o budućnosti zdravstva EU, iznesen je stav RH o važnosti prepoznavanja zdravstva kao područja u kojem se projekti, programi i inicijative mogu financirati kroz europske strukturne i investicijske fondove, što za posljedicu može dodatno potaknuti javne i privatne investicije, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga i osiguravanja sigurnosti pacijenata.
Nastavak rasprave je bio posvećen Preporukama o pojačanoj suradnji u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, te je istaknuto kako je potrebno ulagati dodatne napore da se cjepni obuhvati održe dovoljno visokima tamo gdje oni već takvi jesu te da se podignu na potrebnu razinu gdje su postali zabrinjavajući.
 
Austrija je predstavila program predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici 2018. godine.

Stranica