Obilježavanje 5. godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika /2018 Vijesti/Glavna Fotka.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala 28. članica Europske unije. Pridruživanjem europskoj obitelji Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva. Petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obilježava brojnim aktivnostima.
 
U subotu, 30. lipnja u 21 sat, održat će se svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zborom i orkestrom HNK ravna maestro Nikša Bareza, a program je sastavljen od djela poznatih hrvatskih i europskih skladatelja klasične glazbe i dramskih djela. Koncert organiziraju Vlada, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz prijenos na 1. programu HRT‑a.
*   Zbog današnjih vremenskih uvjeta i najave mogućih nepovoljnih uvjeta u subotu 30. lipnja, koncert će se održati unutar HNK umjesto na otvorenom ispred zgrade HNK.
 
U prigodi pete obljetnice članstva Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima objavilo je publikaciju „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“. Publikacija predstavlja postignuća Hrvatske kao članice Europske unije na različitim područjima – u donošenju odluka na europskoj razini, gospodarstvu i financijama, značaju europskih fondova, potpori razvoju poljoprivrede i ribarstva, obrazovanju i osposobljavanju te prilikama za mlade, kulturi, obrani. Publikacija predstavlja i buduće djelovanje Hrvatske u okviru EU-a i njezinim ciljevima u sljedećem razdoblju – prvom predsjedanju Vijećem Europske unije 2020. godine te ulasku u schengenski prostor i europodručje. Publikacija je, osim u tiskanom izdanju, dostupna i u elektroničkom obliku na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova što će čitateljima omogućiti lakše nalaženje dodatnih informacija.
 
Od 1. do 15. srpnja 2018., Kulturni klub organizira jubilarnu 5. Reviju europskog filma na tri lokacije. Prvi tjedan projekcije se odvijaju u Kinu Metropolis MSU i Art-kinu Grič s početkom u 21 sat, a 9. srpnja sele se na Ljetnu pozornicu Tuškanac s početkom u 21.30. Bit će prikazano 13 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis MSU i Art-kina Grič u protekloj sezoni te pretpremijerno jedan hrvatski film. Filmovi dolaze iz Francuske, Španjolske, Italije, Velike Britanije, Irske i Finske, a žanrovski su to humorne, ljubavne i biografske drame te komedije i romantične komedije. Popratni program Revije čini izložba fotografija Vite Hordova "Veni, vidi Croatia" koja se otvara 1. srpnja u Klubu Kino Grič i bit će otvorena do kraja Revije. Od 24. do 30. srpnja u Kinu Metropolis MSU slijedi Pula u Zagrebu – izbor filmova s 65. Pulskog filmskog festivala. Uz potporu MVEP-a, Grada Zagreba i HAVC-a ulaz na sve projekcije i izložbu je slobodan.
 

Stranica