Nabavljena dva uređaja za dijagnostiku i liječenje bubrežnih kamenaca

Slika /2018 Vijesti/osijek.jpg

OSIJEK, 18. lipnja 2018.  - Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je na Zavodu za urologiju Kliničkog bolničkog centra  Osijek pustio u rad novi litotriptor - uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca. za koji je Ministarstvo zdravstva izdvojilo tri milijuna kuna.

"Zadovoljstvo je nabaviti nove uređaje onima koji imaju rezultate rada, a litotriptor za osječku urologiju je dokaz kako ih smatramo vrhunskim stručnjacima. To smo sada omogućili i na tome tragu ćemo nastaviti”, rekao je ministar Kujundžić. Ministar zdravstva pohvalio je vodstvo osječkog KBC-a budući je uspješno apliciralo na EU fondove. "Za objedinjeni hitni prijam i dnevne bolnice osigurano je 70 milijuna kuna i uvjeren sam da će oni to znati primjereno rasporediti na ono što im je najnužnije”, dodao je.
Pročelnik Zavoda za urologiju Oliver Pavlović naglasio je da su ove godine nabavili dva skupa uređaja koji će pomoći u dijagnostici i liječenju bubrežnih kamenaca. "Danas je pušten u rad litotriptor kojim je omogućeno izvantjelesno mrvljenje kamenaca”, rekao je Pavlović pojasnivši da je to bezbolna metoda kojom uređaj usmjerava udarne valove na kamenac koji se raspada, a pacijent te sitne fragmente izmokri i u potpunosti se rješava zdravstvenih problema.
U Zavodu su nedavno dobili i uređaj za minimalno invazivne operativne zahvate, kojeg je također nabavilo Ministarstvo zdravstva, a kojim se uklanja kamenac bez reza korištenjem prirodnih otvora u ljudskom tijelu.  Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić istaknu je važnost dva nova uređaja za razvoj Zavoda za urologiju, koji je već desetljećima Referentni centar za razbijanje kamenaca.
Pročelnik Zavoda za urologiju Oliver Pavlović je posebno zadovoljan nabavkom litotriptora jer su osječki pacijenti zadnjih godinu dana morali ići na liječenje u Zagreb, a sada više neće morati prevaljivati taj daleki put.

Stranica