RIGA, LATVIJA, 23. – 24. veljače 2015. -

U latvijskom glavnom gradu Rigi održana je 23. i 24. veljače ove godine konferencija na temu  „Zdravi stilovi življenja: prehrana i tjelesna aktivnost djece i mladeži u školama“, na kojoj je Republiku Hrvatsku  predstavljala pomoćnica ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju i javno  zdravstvo Nataša Zorić.

Cilj konferencije bila je procjena napretka implementacije strateških dokumenata o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u zemljama članicama EU kao i razmatranje budućih izazova glede implementacije utvrđenih politika smanjenja pretilosti kod djece i promocije tjelesnih aktivnosti.

Prvog dana konferencije prezentirane su strategije promocije zdravih prehrambenih navika, tjelesne aktivnosti kao i smanjenja nejednakosti među djecom i mladeži. Primjere prehrane djece i mladeži u školama prezentirali su predstavnici Latvije, Estonije, Mađarske, Grčke te Švedske.

Ministar zdravlja Republike Latvije, dr. Guntis Belēvičs istaknuo je kako „zdrava populacija čini temelj napretka i održivog razvoja svake države. Nažalost, danas smo svjedoci izuzetnog porasta prekomjerne težine i pretilosti  školske djece a posljedice su vidljive  u  kasnijoj  životnoj dobi  kroz brojne zdravstvene probleme u vidu  kroničnih nezaraznih bolesti koje narušavaju kvalitetu života. U dječjoj dobi se kroz uravnoteženu prehranu i tjelesnu aktivnost mogu stvoriti bolji preduvjeti za kvalitetan život u odrasloj dobi.“

Tijekom konferencije  prikazan je utjecaj poticajne školske okoline u promociji zdravih stilova življenja. Poticanje tjelesne aktivnosti zadaća je škole, no naglašena je i potreba za sudjelovanjem lokalne uprave kao i dostupnost odgovarajuće infrastrukture u vidu biciklističkih staza, šetnica i sportskih igrališta. Također je naglašena važnost suradnje s prehrambenom industrijom kao i tvrtkama koje se bave marketingom kako bi se smanjio negativan utjecaj na djecu i potaknuli zdravi načini življenja.



Vijesti iz medija