Život s dijabetesom

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/zivot_s_dijabetesom/112846-1-cro-HR/zivot_s_dijabetesom.jpg

ZAGREB, 4. ožujka 2015. – U Ministarstvu zdravlja prikazan je dokumentarni film „Život s dijabetesom“ koji je nastao u produkciji britanske medijske kuće Limeclip. Film su u društvu ministra zdravlja Siniše Varge i njegovih suradnika pogledale članice Zagrebačkog dijabetičkog društva Maja Vuković i Snježana Prgomet Andrlić.

„Život s dijabetesom“ prvi je stručno utemeljni regionalni dokumetarni film o jednoj od najraširenijih bolesti današnjice, koji osim medicinskog dijela prati i život nekolicine pacijenata, među kojima je i djevojčica čija se obitelj s njezinom dijagnozom susrela kada je ona imala tek deset mjeseci. U filmu je prikazan položaj dijabetičara u našoj zemlji koji u nekim segmentima imaju veća prava te se nalaze u boljem položaju u odnosu na naše istočne susjede.

Prema podacima iz filma, trenutno diljem svijeta od bolesti dijabetesa pati oko 320 milijuna ljudi, a svake sedme sekunde od nje umire jedan stanovnik zemlje. Procjenjuje se kako će uskoro broj oboljelih doseći 500 milijuna.

Okupljeni su izrazili zadovoljstvo povećanim pravima na lijekove za osobe s dijabetesom tipa 2 te su dali punu podršku budućem unificiranom sustavu za očitavanje rezultata mjerenja glukoze u krvi – UniGluko. UniGluko sustav, na nivou Hrvatske trebao bi zaživjeti u veljači 2016. godine, a omogućit će kvalitetniju raspodjelu trakica za mjerenje glukoze u krvi, osobama kojima su trakice uistinu potrebne, a kojeg su podržali ministar te predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje  u 2014. godini financirao nabavu preko sto skupih inzulinskih pumpi i kompletan potrošni materijal, izražena je podrška i dodatnom poboljšanju terapije, uvođenjem aparata za kontinuirano mjerenje glukoze (CGMS) na listu čim se za to steknu uvjeti.

Okupljeni su se složili kako je glavni cilj zajedničkom suradnjom poboljšati zdravstvenu skrb svih građana Hrvatske.



Vijesti iz medija