Program plus: u tri tjedna zbrinuto preko 12 tisuća pacijenata

ZAGREB, 3. ožujka 2015. - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske je u suradnji s 33 bolnice u Republici Hrvatskoj 11. veljače ove godine pokrenulo Program plus, program skraćivanja najduljih lista čekanja na preglede, dijagnostičke i terapijske postupke u hrvatskom zdravstvenom sustavu. U samo tri tjedna, zbog dodatnog angažmana hrvatskih liječnika i medicinskih sestara i tehničara srijedama popodne i subotama prijepodne, u te je 33 bolnice zbrinuto čak 12.385 pacijenata.

Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga zahvalio se zdravstvenim radnicima koji su s velikim elanom odlučili sudjelovati u provedbi Programa plus: „Drage kolegice i kolege, zahvaljujem Vam na dodatnom angažmanu kojim smo pokazali kako je u hrvatskom zdravstvu moguće skratiti liste čekanja uz dodatan trud. To radimo radi naših građana, radi naših pacijenata i zdravlja nacije, pokazali smo da brinemo za njih i da nam je stalo. Ovim putem pozivam građane koji su na nekoj od listi čekanja,odazovite se! Zajedničkim snagama, dodatnim angažmanom zaposlenih u zdravstvenom sustavu i Vašim odgovornim odazivom na Program plus, možemo učiniti mnogo za cjelokupno zdravlje nacije“.

U provedbi Programa plus, u prva je tri tjedna najviše pregleda, dijagnostičkih postupaka i zahvata ukupno odrađeno u KBC-u Rijeka, čak 1590, a slijede KBC Split i KBC Zagreb. Od Kliničkih bolnica, najviše su napravili liječnice i liječnici, te medicinske sestre i tehničari u zagrebačkom KB Sveti duh.

Među općim bolnicama, najviše pacijenata zbrinuto je u Općoj bolnici Pula, njih 536.

U nastavku Programa plus, kako se liste čekanja za neke postupke budu skraćivale, bolnice uključene u program će same nastaviti identificirati one postupke za koje postoji opravdana potreba za kraćenjem. Bolnice će u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje nastaviti ažurirati liste čekanja kako bi se uklonile višestruke narudžbe pacijenata za isti postupak, i tako olakšao dolazak na red pacijenata koji dugo čekaju na svoje postupke.

„Nastavit ćemo pružati aktivnu podršku upravama bolnica i zaposlenicima koji sudjeluju u provedbi Programa plus, svakog ćemo tjedna obići po jednu bolnicu kako bi se uvjerili u zadovoljstvo pacijenata i liječnika“, izjavio je dr. Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove.

Tablični prikaz rezultata Programa plus 02.03.2015



Pisane vijesti