Požeškoj bolnici najmoderniji magnet

Slika /Vijesti/2015/prosinac/požega magnet.jpg

U Općoj županijskoj bolnici Požega pušten je u rad najskuplji i najmoderniji magnet u državi, vrijedan 11,2 milijuna i težak tri tone.

Uređaj je pustio u rad saborski zastupnik Zdravko Ronko, a svečanosti je prisustvovao zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik.

"Samo u posljednje četiri godine u požešku bolnicu Ministarstvo zdravlja uložilo je više od 32 milijuna kuna. Ovaj uređaj je najljepši božićni poklon djelatnicima bolnice", rekao je prim. Cesarik te naglasio kako u požeškoj bolnici rade najbolji stručnjaci u zemlji kad je u pitanju magnetska rezonanca.

"Riječ je o velikoj investiciji, a tako kvalitetan uređaj ima još samo Hrvatski institut za istraživanje mozga. Imali smo sreće da su upravo nama odobrena sredstva za njegovu nabavu",  izjavio je ravnatelj bolnice Željko Glavić.

Novi uređaj snage magnetskog polja 1,5 tesla, zamijenio je dvanaest godina stari MR uređaj snage 0,35 T. Prije početka rada osoblje bolnice koje će raditi na ovom odjelu prošlo je obuku za rukovanje magnetskom rezonancom. 

Novi magnet u Požegu je stigao iz Njemačke, a njegovo postavljanje trajalo je gotovo mjesec dana. Kako bi ga unijeli u prostoriju, radnici su morali rušiti vanjski zid jer, zbog njegove težine, nije bilo drugog načina da ga se instalira.
 

 

 



Pisane vijesti