Započela gradnja Zavoda za forenzičku psihijatriju Vrapče

Slika /Vijesti/2015/prosinac/vrapče.jpg

U Klinici za psihijatriju Vrapče danas je položen kamen temeljac za zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju.

Polaganju kamena temeljca su uz ministra zdravlja prim. Sinišu Vargu, sudjelovali i njegov pomoćnik doc. Dragan Korolija-Marinić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije prof. Branko Grčić, ravnatelj bolnice prof. Vlado Jukić te pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirna Šitum.

„Borba za izgradnju novog objekta Zavoda za forenzičku psihijatriju traje već četrnaest godina. Predug je to period za naše bolesnike i naše zdravstvene radnike“, rekao je ministar Varga i dodao: „To je period u kojem su liječeni mnogi bolesnici u uvjetima koji, ruku na srce, i ne priliče suvremenoj medicini. Sigurno je da se u boljim prostorima, primjerenima ljudskom boravku i liječenju, postižu bolji rezultati i bolji ishodi liječenja.“

„Buduća suvremena zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju neće samo sudsko psihijatrijske bolesnike dovesti u situaciju koja ne narušava njihovo dostojanstvo, nego će zadovoljavati i sve sigurnosne uvjete“, istaknuo je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče prof. Vlado Jukić i dodao kako će se u takvim radnim uvjetima moći provoditi kompleksna terapija forenzičko-psihijatrijskih bolesnika što će rezultirati kraćim boravkom bolesnika u bolnici.

Do sada je u projekt izgradnje Zavoda utrošeno oko 5,2 milijuna kuna,  a cjelokupni projekt vrijedan je 73,4 milijuna kuna. Za građevinske radove predviđen je 61 milijun kuna, za opremanje 11,6 milijuna i oko 480 tisuća kuna za prateće usluge. Projekt će se financirati iz ESIF fondova Europske unije u omjeru od 85 posto ukupne investicije i kao takav je predviđen za financiranje iz Operativnog programa Kohezija i konkurentnost kao dio mjere ulaganja u kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi za posebno ranjive skupine.

Centar za forenzičku psihijatriju bolnice Vrapče osnovan je 1963. godine kao zdravstvena ustanova za smještaj i liječenje neubrojivih osoba, počinitelja kaznenih djela. Potreba za novom zgradom prepoznata je još prije petnaestak godina, ali projekt nije odmaknuo dalje od izrade tehničke dokumentacije i građevinske dozvole još 2003. i 2004. godine.

U međuvremenu je u dva navrata 2003 i 2007. godine bolnicu posjetilo i Povjerenstvo za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe te, s obzirom na neprimjerene uvjete smještaja na „forenzici“, tražilo od hrvatske vlade da sagradi zgradu Centra za forenzičku psihijatriju u bolnici Vrapče. Iako je tadašnja Vlada u odgovoru na primjedbe Povjerenstva Vijeća Europe navela da će to učiniti do jeseni 2009. godine, gradnja do danas nije započela.

Pisane vijesti