Pomoćnik ministra dr. sc. Mate Car na Europskom forumu zdravlja

  • Slika /2019 Slike/efhg4.jpg
  • Slika
  • Slika

Austrija, 2. - 4. listopada 2019. – Pomoćnik ministra dr. sc. Mate Car sudjelovao je na Europskom forumu zdravlja „Gastein 2019“.

Riječ je o 22 Europskom zdravstvenom forumu, koji je održan u razdoblju od 2. do 4. listopada 2019. godine u gradu Bad Hofgastein u Austriji.

U okviru finskog presjedanja Vijećem EU, održan je panel na temu „Gospodarstvo dobrobiti“ (Economy od Wellbeing), na kojem se raspravljalo o transformacijskim promjenama za zdravlje i društveno blagostanje.

Cilj ovog panela je pronalaženje najboljeg načina uvođenja spomenutih transformacija i obrazovanja, a u svrhu ostvarivanja optimalnih rezultata i unapređenja ekonomije blagostanja, unapređenja zdravlja ljudi i općenito dobrobiti društva kao najbitnijih ciljeva za poticanje produktivnosti, ekonomskog rasta i razvoja.

Dr. sc. Mate Car naglasio je kako će se RH tijekom svog presjedanja Vijećem EU, u prvoj polovici 2020. godine, nadovezati na ovu temu te je dalje razraditi kroz temu cjeloživotne zdravstvene skrbi, a u cilju preduvjeta za zdravo starenje.

Također, pomoćnik ministra bio je pozvan da na panelu o Europskom planu protiv raka predstavi hrvatsko iskustvo u pripremi Nacionalnog plana protiv raka (NPPR), budući da su na Europskoj razini prepoznati pozitivni napori RH. Dr.sc. Car istaknuo je kako je borba protiv raka zahtjevna i da se usprkos svakodnevnom unapređenju kliničke prakse pokazala potreba da se u cilju značajnog iskoraka prema boljim ishodima obuhvate relevantni dionici i čimbenici u jasnu i koordiniranu viziju kroz NPPRa.

Na satelitski Forum mladih Gastein-a je pozvan moderirati radionicu o zdravstvenom sustavu Hrvatske, te mladim “Gasteincima” prenijeti kontekst i specifičnosti upravljanja zdravstvenim sustavom RH.
 

Stranica