Javnozdravstvena akcija "Sačuvajmo zdrave dojke"

  • Slika /2019 Slike/PINK slika Plazonic.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 12. listopada 2019. – U povodu obilježavanja Europskog tjedna zdrave dojke na Cvjetnom trgu i Zrinjevcu održana je javnozdravstvena akcija „Sačuvajmo zdrave dojke“ u organizaciji udruge Pogled iz novog kuta - life (P.I.N.K. – life).

Državni tajnik pri Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, kao posebni izaslanik premijera Andreja Plenkovića, prisustvovao je događaju koji se četvrtu godinu za redom održao u listopadu, mjesecu prevencije karcinoma dojki.

Događanje se odvilo pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba.

Riječ je o kampanji kojom P.I.N.K. life želi potaknuti na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima.

Zadnje statistike pokazuju kako je u Hrvatskoj oboljelo 2777 osoba od raka dojke i to 2735 žena i 42 muškarca, dok ih je 789 umrlo. U usporedbi s prijašnjim statistikama broj umrlih je u padu, ali i dalje trebamo svi zajedno raditi na tome da se ta brojka maksimalno smanji, poručili su iz udruge. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća.

Akcijom se želi potaknuti građane na redovite preventivne preglede, potaknuti žene i muškarce da brinu o svom zdravlju te pridonijeti boljoj palijativnoj skrbi u Republici Hrvatskoj.

Humanitarna povorka krenula je sa Zrinjevca do prema Cvjetnom trgu, gdje je održana modna revija hrvatskih dizajnera koju su nosile žene oboljele od raka dojke i javne osobe.

Tijekom cijelog listopada trajat će projekt „Pink Ribbon“ kojega je udruga P.I.N.K. life pokrenula u suradnji s lancem drogerija „DM“-om i tjednikom Story, a prikupljat će se novčana sredstva za donaciju namijenjena udruzi. Novac od donacije udruga će uložiti u opremanje buduće Opće bolnice Dubrovnik infuzomatima i opremom za kiruršku salu, u kojoj se operiraju onkološki bolesnici te u organizaciju radionica kojima se osnažuju pacijenti oboljeli od malignih bolesti.
 

Stranica