Otvorena onkološka dnevna bolnica u KBC-u Split

  • Slika /2018 Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću/1.jpg
  • Slika
  • Slika

 SPLIT, 29. studenoga 2018.
Klinički bolnički centar u Splitu od danas ima  najsuvremeniju onkološku dnevnu bolnicu i polikliniku, koja je otvorena uz prigodnu svečanost  na Klinici za onkologiju KBC-a Split. Događanju su nazočili ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstojnik Klinike  Eduard Vrdoljak, gradonačelnik Andou Krstulovića Opara, ravnatelj  Julija Meštrović,  župan Blaženko Boban i drugi uzvanici.


Predstojnik Klinike  Eduard Vrdoljak rekao je kako je u nove prostore investirano 6,6 milijuna kuna te kakoće sada biti puno lakše liječiti bolesnike s teškom bolestima. Istaknuo je zasluge pokojnog ravnatelja KBC-a dr. Ive Juriću koji je utkao sebe u ovaj projekt.


Sadašnji ravnatelj Julije Meštrović rekao je kako je ovo veliki dan za splitsko zdravstvo, a da je Klinika za onkologiju jedna od perjanica ove bolnice. Ministar zdravstva Milan Kujundžić zahvalio je ravnateljstvu KBC-a i predstojništvu ove klinike na trudu i radu za ostvarenje ciljeva. Potom je s mladom onkološkom pacijenticom Jelenom Radić prerezao vrpcu te obišao nove prostorije.
 
 Broj oboljelih i dalje raste, pa se predviđa da će se do 2030. godine udvostručiti, tako da će od raka godišnje oboliti 50.000 ljudi.
Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split Eduard Vrdoljak istaknuo je  da će se smanjenje broja oboljelih i umrlih ostvariti uvođenjem kvalitetnih programa prevencije i ranog otkrivanja raka, unaprjeđenjem i standardiziranjem multidisciplinarnog pristupa liječenju, optimiranjem i standardiziranjem svih terapijskih modaliteta, umrežavanjem u jedinstvenu onkološku mrežu s bazom podataka koja će osigurati kontinuiranu kontrolu, te ulaganjem u edukaciju stanovništva i medicinskog kadra.
"Donošenje Nacionalnog plana protiv raka je u interesu svakog građanina i pitanje je opstojnosti nacije, zato pozivamo građane da se priključe izradi plana protiv raka". rekao je Vrdoljak.
Tri najčešća raka u Hrvatskoj su rak pluća, debelog crijeva i dojke, a svaki treći rak u Hrvatskoj uzrokovan je pušenjem. Na ranu detekciju raka debelog crijeva u Hrvatskoj se odazove tek 18 posto ljudi, dok su u skandinavskim zemljama propisane kazne za one koji se ne odazovu pregledima, pa se u Švedskoj na preglede odazove čak 85 posto pacijenata.
I ministar zdravstva Milan Kujundžić  pozvao je  građane da se uključe u izradu Nacionalnog plana. "Otklonimo što više čimbenika rizika i idimo na preventivne i screening preglede kako bi rak otkrili u ranoj fazi. Osim organizacije i rada u zdravstvenom sustavu, odgovornost svakog pojedinca ključna je za  učinak u borbi protiv raka", poručio je ministar .
 


Pisane vijesti