Državni tajnik Dulibić sudjeluje na sastanku EPSCO u Bruxellesu

  • Slika /2018 Sanitarna/photo3.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik g. Tomislav Dulibić sudjeluje na formalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održava u Bruxellesu.

Na sastanku se raspravljalo o izazovima u području cijepljenja i procijepljenosti, te su se usvojile Preporuke o pojačanoj suradnji u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Hrvatska je podržala usvajanje Preporuka Vijeća.
Vezano uz raspravu o rješavanju pitanja nesklonosti prema cijepljenju na razini EU i nacionalnoj razini, kao i o izazovima i mogućnostima postizanja visokog stupnja procijepljenosti i prepoznavanja dobrobiti koje proizlaze iz digitalizacije zdravstvenog sustava vezano uz cjepiva i stanje procijepljenosti, državni tajnik Dulibić istaknuo je važnost pravovremenog cijepljenja i procijepljenosti stanovništva. Posebno je naglasio potrebu educiranja javnozdravstvenih institucija, zdravstvenih djelatnika i javnosti, a naročito ulogu medija u prenošenju pouzdanih informacija o cjepivima i cijepljenju, te stvaranju pozitivnog ozračja u vezi cijepljenja. Izrazio je podršku inicijativi Europske komisije za praćenje dezinformacija o cijepljenju putem interneta, te izgradnju mehanizama kojima će se omogućiti razmjena informacija temeljenih na konkretnim podacima.
Rumunjska je predstavila program predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici 2018. godine.
 
Prethodnog dana, na poziv povjerenika EK za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisa Andriukaitisa, državni tajnik Dulibić sudjelovao je na ministarskoj konferenciji o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima za zdravstvo, na kojoj se raspravljalo o važnosti isticanja sektora zdravstva i ulaganja u projekte u području zdravstva.

Pisane vijesti