Ministarstvo zdravlja poziva županije da daju prijedloge Mreže javne zdravstvene službe

ZAGREB, 24. lipnja 2015. - Ministarstvo zdravlja dostavilo je krajem svibnja jedinicama lokalne uprave i samouprave prijedlog Izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe. 

S obzirom da su u međuvremenu zaprimljena određena nezadovoljstva napominjemo da je prijedlog koji je dostavilo Ministarstvo administrativne prirode, bez detaljnih informacija o možebitnim potrebnim odstupanjima, i ne predstavlja konačni dokument već se na njega sa svojim prijedlozima do kraja tjedna, odnosno 26. lipnja, trebaju očitovati županije kako bi se zajednički došlo do konačnog i optimalnog rješenja.

Naime, jedinice lokalne uprave i samouprave su najrelevantnije izraziti svoje potrebe, sukladno potrebama stanovništva, specifičnostima geografskog područja ili saznanjima o osiguranoj infrastrukturi koja odstupa od administrativnih podataka, a sve zajedno posebno uvažavajući dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na svom području. S druge strane administrativni pristup, koji je koristilo Ministarstvo zdravlja, uzima u obzir opredijeljenost osiguranih osoba za već ugovorene timove, kao i činjenicu da se osigurane osobe opredjeljuju za liječnike i izvan mjesta svoga prebivališta. Treba naglasiti kako je administrativni pristup, između ostalog, primjenjen zbog  zahtjeva županija da se u pojedinim mjestima ukinu ordinacije, a povećaju u drugima, što je Ministarstvo zdravlja u prijedlogu i uvažilo, kako bi se na optimalan način uredilo pitanja zdravstvene zaštite.

Kada Ministarstvo zaprimi mišljenje i prijedloge jedinica lokalne uprave i samouprave, stvorit  će se kompletna slika o potrebama zdravstvene zaštite na lokalnim područjima. Stoga pozivamo još jednom predstavnike lokalne vlasti da se do kraja tjedna očituju na prijedloge koji će potom biti evaluirani. Glavni kriterij koji će se uzeti u obzir pri usvajanju prijedloga je zadržavanje postojećih, odnosno unaprjeđenje zdravstvenih standarda što je u skladu s ciljevima Ministarstva zdravlja. U tom pogledu kritike o smanjivanju broja liječničkih ordinacija i nedostupnosti zdravstvene zaštite u budućnosti, u potpunosti ne stoje.