Ministar prof. Kujundžić sudjeluje na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o onkologiji

Slika /2018 Vijesti/TYL_6707.JPG

Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić, sa suradnicima sudjeluje na Prvoj regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i suradnji u onkologiji, koji se održava u Budimpešti, u organizaciji Vlade Mađarske.

Na konferenciji sudjeluju ministri i visoki dužnosnici 28 zemalja srednje i istočne Europe, s ciljem jačanja suradnje u području prevencije, dijagnostike i liječenja raka, uz razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi te poticanjem regionalne suradnje u konkretnim projektima.
 
U svom obraćanju visokim dužnosnicima zemalja srednje i istočne Europe, ministar Kujundžić istaknuo je kako oboljenje od raka predstavlja vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, gdje se na godišnjoj razini dijagnosticira preko 20 000 slučajeva oboljenja od invazivnih vrsta raka. Osvrnuo se na razlike u ishodima liječenja raka u različitim dijelovima Europske unije, istaknuvši kako je oboljenje od raka u zemljama zapadne Europe znatno češće, a stopa smrtnosti je ipak veća u zemljama srednje i istočne Europe. Tome u prilog idu brojni razlozi koji se odnose na kasno postavljanje dijagnoze, manjak dostupnosti kvalitetne skrbi i  financiranja programa prevencije, te je u tom smislu ministar Kujundžić posebno naglasio kako je potrebno surađivati u zajedničkim programima financiranja, poput projekata iz EU fondova, kako bi se unaprijedila onkološka skrb i osigurala održivost zdravstvenih sustava.
 
Na sastanku je usvojena Deklaracija iz Budimpešte kojom se države potpisnice obvezuju za promicanje suradnje i razmjenu iskustava u području onkologije, te se kao instrument provedbe Deklaracije osniva Onkološka akademija zemalja srednje i istočne Europe.

Stranica