Međunarodni dan medicinskih sestara – 12. svibnja

ZAGREB, 12. svibnja – Međunarodni dan sestrinstva, koji se svake godine obilježava 12. svibnja, prilika je da se dodatno osvijesti i educira javnost o važnoj ulozi medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu.

Medicinske sestre predstavljaju najveću skupinu zdravstvenih djelatnika, a prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara u Hrvatskoj je registrirano njih oko 32 tisuće.

Tijekom posljednjih desetljeća uloge medicinskih sestara i opisi poslova značajno se i stalno mijenjaju, a sestrinstvo se razvilo u disciplinu za koju su potrebna znanja i vještine u neprestanom suočavanju sa novim izazovima. Brojne su uloge medicinskih sestara - od provođenja zdravstvene njege, edukacije, savjetnice pacijenta, menadžerica, istraživačica, suradnica, do pokretača promjena te zagovornica prava bolesnika. Ipak, sestrinstvo se u najvećoj mjeri poistovjećuje s njegovanjem bolesnika.

Napredak medicine, nove dijagnostičke i terapijske metode liječenja, skraćivanje boravka bolesnika u bolnici, društvena zbivanja, demografske promjene, napredak znanosti i primijenjenih znanstvenih disciplina, razvoj visoke tehnologije, utječu na razvoj sestrinstva.

U svim međunarodnim dokumentima vezanim uz zdravstvenu politiku naglašava se značaj medicinskih sestara u programima prevencije obolijevanja, zdravstvenom prosvjećivanju i organizaciji sestrinske službe.

Uspostavljanjem sustava obrazovanja danas medicinske sestre imaju mogućnost školovanja do visoke stručne razine, a upravo je obrazovanje temeljni preduvjet u postavljanju jasnih profesionalnih ciljeva za osnaživanje sestrinstva i usklađivanje sa statusom Europskog sestrinstva.



Vijesti iz medija