Tjedan svjesnosti o celijakiji – „Zdrava prehrana bez glutena“

ZAGREB, 13. svibnja – Tjedan svjesnosti o celijakiji obilježava se od 13. do 19. svibnja, ove godine pod motom „Zdrava prehrana bez glutena“. Na štandu Hrvatskog društva za celijakiju u Gajevoj ulici, pokraj hotela Dubrovnik, svakodnevno između 11 i 21 sat zainteresirani će moći dobiti osnovne informacije o bolesti, uzeti promotivne materijale, predbilježiti se za testiranje krvi na celijakiju te degustirati bezglutenske proizvode.

Tijekom cijelog tjedna u Celiko centru, Tomašićeva 10, organizirana su brojna predavanja, na temu prehrane oboljelih, degustacije bezglutenskih proizvoda, provjera prisutnosti celijakije brzim testom iz kapljice krvi, radionice izrade bezglutenskih namirnica i drugo.

U subotu 18. svibnja kada se obilježava Međunarodni dan celijakije, od 11 sati predviđeno je druženje s roštiljadom bez glutena na Jarunu (sjenice iza ograđenog bazena na jezeru) pod motom „Zdrava prehrana bez glutena„.

Stručnjaci ističu kako je u Hrvatskoj neprepoznato čak 98 posto bolesnika s celijakijom!

Celijakija je česta, kronična, doživotna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama (pšenica, raž, ječam). Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu  i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari.

Bolest ima brojne i različite oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simptoma, osobito u odrasloj dobi i zato je često neprepoznata. 

Ranije se mislilo da se bolest javlja isključivo u dječjoj dobi i da nakon oporavka sluznice i nestanka simptoma celijakija nestaje. To nije točno jer nova medicinska saznanja potvrđuju da je celijakija kronična bolest svih dobnih skupina koju doživotno treba liječiti bezglutenskom prehranom.  

Prema svjetskim podacima u oko 9 od 10 oboljelih ova ozbiljna bolest nije prepoznata. Prema europskim podacima o učestalosti bolesti, u Hrvatskoj ima najmanje 45 tisuća ljudi kojima prijete brojne komplikacije neliječene celijakije.

Jedino ispravno liječenje celijakije je striktna doživotna bezglutenska prehrana. Kršenje dijete, ponekad i namjerno, ne dovodi odmah do vidljivih posljedica. Nepoznavanje specifičnosti dijete i krivo tumačenje uputa dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija u bolesnika.



Vijesti iz medija