Medicinski fakultet u Zagrebu dobio certifikat CeQuint

Slika arhiva/images/novosti/novosti/medicinski_fakultet_u_zagrebu_dobio_certifikat_cequint/113051-1-cro-HR/medicinski_fakultet_u_zagrebu_dobio_certifikat_cequint.jpg

ZAGREB, 10. ožujka 2015. - Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je, 27. veljače u Parizu, Certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku – CeQuint. Zagrebački Medicinski fakultet prvi je fakultet u Europskoj uniji kojemu je iz područja biomedicine dodijeljen takav certifikat.

CeQuint je projekt Europske Unije, točnije Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja (European Consortium for Accreditation, ECA). ECA objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta i pojedinih fakulteta/visokih učilišta zemalja članica EU, a u spomenutom konzorciju sudjeluje i Hrvatska Agencija za visoko obrazovanje.  

Cilj projekta CeQuint je postaviti jasne kriterije za procjenu uspješnosti internacionalizacije nekog visokoškolskog učilišta. Ovo je od posebne važnosti zbog niza europskih programa koji stimuliraju prekograničnu suradnju i razmjenu u području visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja. Tako se procjenjuje da će samo u programu „Erasmus plus“ tijekom 2015. godine sudjelovati oko 3,5 milijuna studenata i sveučilišnih nastavnika koji će ostvariti razne oblike mobilnosti.

Stoga se internacionalizacija, odlazna i dolazna mobilnost smatra važnim pokazateljem kvalitete visokog obrazovanja. CeQuint procjenjuje uspješnost internacionalizacije nekog studijskog programa ili institucije u cjelini. Kako se studij medicine na engleskom jeziku pri Medicinskom fakultetu uspješno izvodi već jedanaest godina, AZVO i Sveučilište u Zagrebu su krajem 2013. g. nominirale upravo taj studijski program za moguće certificiranje. 

Studij medicine na engleskom jeziku osnovan je 2002. godine s osnovnim ciljem da omogući Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sudjelovanje u gore spomenutim programima mobilnosti EU. Trenutno studij pohađa 250 studenata iz 29 različitih zemalja svijeta, ponajviše Kanade, SAD, Izraela, Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske, a već 4 generacije diplomiranih liječnika proizašle iz ovog studijskog programa rade diljem EU, SAD i Kanade.

U proljeće 2014. godine posebno povjerenstvo (koje su, između ostalih, činili bivši rektori sveučilišta iz Austrije i Švedske) vrlo je visoko ocijenilo razinu i kvalitetu internacionalizacije studija medicine na engleskome jeziku. Tome je prethodilo opsežno izvješće koje se sastojalo od tzv. glavnog izvješća i dopunskih materijala (monografija s oko tisuću stranica teksta, tablica, slika i drugih materijala) koje je priredilo voditeljstvo studija. Na temelju visoke ocjene spomenutog Povjerenstva, uslijedio je poziv na radionicu „Dobra praksa u području internacionalizacije visokog obrazovanja“ koja se održala u Varšavi od 1. do 2. prosinca 2014. i kojoj je nazočio prodekan za međunarodnu suradnju i studij medicine prof. dr. sc. Davor Ježek. Važno je istaknuti da pored studija medicine na engleskome jeziku i voditeljstva, odnosno sudjelovanja u nizu prestižnih međunarodnih znanstvenih projekata, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održava i doktorski studij na engleskome jeziku „Biomedicine and Health Sciences.“

Na tzv. Diseminacijskoj konferenciji u Parizu dodijeljeno je ukupno sedam CeQuint certifikata studijskim programima odnosno visokoškolskim institucijama, pri čemu je dekan akademik Davor Miličić primio u ime Fakulteta ovo važno priznanje, čime je upravo Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prvi fakultet unutar EU iz područja biomedicine kojemu je dodijeljen takav certifikat.



Pisane vijesti