Nova zgrada Klinike dr. Fran Mihaljević

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/nova_zgrada_klinike_dr_fran_mihaljevic/112934-1-cro-HR/nova_zgrada_klinike_dr_fran_mihaljevic.jpg
  • Slika

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i ministar zdravlja prim. Siniša Varga, prof. Adriana Vince prikazala je podatke iz ovogodišnje sezone gripe i upale pluća, ali i planove vezane uz projekt Klinike koji će biti financiran iz europskih fondova te je naglasila kako će i Ministarstvo zdravlja financirati projekt s dva milijuna kuna.

„U Hrvatskoj imamo program cijepljenja protiv gripe koji počinje svake jeseni i čija sredstva i nabavu cjepiva osigurava Hrvatski zavod za javno zdravstvo“, izjavio je ministar Varga te apelirao na sve da se cijepe kada za to dođe vrijeme, što je uvijek jedina sigurna mjera sprječavanja zaraznih bolesti.

Od rujna 2014. godine do veljače 2015. godine najveći broj oboljelih od gripe bio je u siječnju i veljači te je u periodu od šest mjeseci ukupni broj oboljelih bio 174, s prosječnom dobi od 44 godine. Prof. Vince se dotaknula i broja hospitalizacija s pneumonijom te istaknula kako je broj od rujna 2014. godine do veljače 2015. godine bio neprestano u porastu te je u periodu od šest mjeseci ukupno hospitalizirano 533 oboljelih u prosječnoj dobi od 46 godina.

Osim prikazanog stanja respiratornih infekcija za 2014/2015. godinu, prof. Vince prikazala je i sadržaj rada Klinike kroz godinu te istaknula kako Klinika ima ukupno 232 postelje, od toga šezdeset dječjih. Klinika broji sedam tisuća hospitalizacija godišnje te pedeset tisuća pregleda u Centralnoj prijamnoj ambulanti. Ukupno u Klinici radi 630 djelatnika od čega je 46 liječnika specijalista infektologa.

Prof. Vince kao najveći problem Klinike istaknula je dotrajalu infrastrukturu u koju se zadnjih trideset godina nije puno ulagalo te je naglasila kako su zajedno s Ministarstvom zdravlja pristupili rješenju problema koji vide u izradi infrastrukturnog projekta pod nazivom „Unaprjeđenje dnevno bolničke skrbi djece i odraslih s akutnim infektivnim bolestima“, čiji je cilj i svrha infrastrukturno rješenje za dnevno-bolničku opskrbu te kvalitetno i sveobuhvatno rješenje za liječenje bolesnika s infektivnim bolestima prema suvremenim principima.

„Za sada je definiran arhitektonski projekt, a projektnu dokumentaciju financirat će Ministarstvo u iznosu od dva milijuna kuna, dok je sveukupna vrijednost projekta 152.810.937,50 kuna“, izjavila je prof. Vince te naglasila kako bi se izvedba projekta financirala iz fondova Europske unije.

Projekt bi trebao rezultirati izgradnjom nove zgrade dnevne bolnice s radiologijom, novom jedinicom za intenzivno liječenje te naposljetku suvremenim odjelom za liječenje bolesnika, čija bi ukupna površina trebala biti 6789 četvornih metara.
 

Pisane vijesti