Hrvatski liječnici obavili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori

Slika /Vijesti/2014/crna gora.jpg

PODGORICA, 25. rujna – Hrvatski su liječnici danas u Podgorici, u suradnji s crnogorskim kolegama, izvršili prvu transplantaciju organa u toj zemlji, tijekom koje su presadili bubreg sa živog darivatelja.

Tom događaju u Crnoj Gori prisustvovao je i hrvatski ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić koji se, zajedno sa crnogorskim ministrom zdravlja doc. dr. Miodragom Radunovićem, susreo i s liječničkim timovima te obišao pacijenta nakon transplantacije.

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantaciji organa i stečeno znanje svojih stručnjaka i transplantacijski model koji je razvila želi podijeliti i podržati zemlje jugoistočne Europe u razvoju transplantacijske medicine.

Bubreg je svom 25-godišnjem sinu darovala majka, a nakon operacije oboje se osjećaju dobro.

Ministar Ostojić je izjavio kako je do prve transplantacije u Crnoj Gori došlo pet mjeseci nakon potpisivanja sporazuma o suradnji između dviju država. Transplantacija bubrega, istaknuo je ministar Ostojić, predstavlja vrhunac kirurškog umijeća i organizacije sustava.

Nakon današnje, za sutra je planirana i druga transplantacija bubrega, također sa živog darivatelja, a vrlo skoro i prva transplantacija bubrega s umrlog darivatelja.

Hrvatski tim stručnjaka predvodio je predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb prof. dr. Željko Kaštelan. U multidisciplinarnom timu, sastavljenom od  urologa, nefrologa, anesteziologa i medicinskih sestara su:  prof. dr.  Josip Pasini, dr. Hrvoje Šošić, dr. Dinko Hauptman, dr. Marija Topalović-Grković, dr. Nikolina Bašić Jukić,  dr. Jasna Stoić Brezak,  Alojz Berić, medicinski tehničar te medicinske sestre Dragica Smiljanić  i Vera Cimbaljević.

KBC Zagreb ustanova je s najvećim brojem transplantacija bubrega u Hrvatskoj, izvrsnim rezultatima i dugogodišnjim iskustvom stručnjaka u presađivanju organa. Do danas
je u toj ustanovi izvršeno 1.420 transplantacija  bubrega, a od 2006. godine ukupno su presađena 874  solidna organa (bubreg, srce, jetra).

Hrvatska je danas prva u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. U 2011. presađeno je 237 bubrega i 124 jetre, a zahvaljujući humanosti 144 osobe koje su lani darovale svoje organe (33,5 na milijun stanovnika) broj darivatelja je porastao za 13 posto u odnosu na 2010. godinu. Do 1. rujna ove godine presađeno je 230 organa. 

Svjetska zdravstvena organizacija stoga je proglasila Republiku Hrvatsku Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN).  Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe .
 

Pisane vijesti