Svjetski dan srca – 29. rujna

Slika arhiva/images/novosti/novosti/svjetski_dan_srca_29_rujna/68795-2-cro-HR/svjetski_dan_srca_29_rujna.jpg

Zagreb, 17. prosinca 2019. – Danas je u Ministarstvu zdravstva  svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske - Radiološki edukacijski centar“.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući, srčane bolesti i moždani udar uzrokuju svake godine 17,3 milijuna smrti u svijetu, a ako se nastave sadašnji trendovi procjenjuje se da će do 2030. godine umirati 23 milijuna ljudi godišnje.

Među umrlima od srčanih bolesti u Hrvatskoj najviše je žena, koje čine 56  posto. Sloganom „Jedan svijet,  jedan dom,  jedno srce” poziva se posebno žene da brinu o zdravlju svog srca i postanu zagovarateljice zdravoga načina života u svojoj obitelji. 

Suprotno uobičajenom mišljenju da bolesti srca pogađaju stariju mušku populaciju, one u jednakoj mjeri pogađaju i žene, no rizik kod žena je znatno potcijenjen. Stoga je neophodno da žene saznaju svoj rizik za srčanožilne bolesti, te poduzmu mjere kako bi zaštitile svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Isto tako djeca su posebno osjetljiva  na nezdrave životne navike, stoga svaki pojedinac, obitelj, zajednica i društvo trebaju djelovati zajedno kako bi se zaštitilo najmlađe i izbjeglo veliko opterećenje kardiovaskularnim bolestima. 

Pozivamo Vas  da preuzmete odgovornost za zdravlje svojega srca i svoje obitelji!Stranica