Hrvatski liječnici obavili još dvije transplantacije u Crnoj Gori

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/hrvatski_lijecnici_obavili_jos_dvije_transplantacije_u_crnoj_gori/79941-1-cro-HR/hrvatski_lijecnici_obavili_jos_dvije_transplantacije_u_crnoj_gori.jpg

ZAGREB, 27. veljače – Nakon što su, krajem rujna 2012. godine hrvatski liječnici u suradnji s crnogorskim kolegama izvršili prve dvije transplantacije organa u toj zemlji, hrvatski tim stručnjaka, predvođen predstojnikom Klinike za urologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Željkom Kaštelanom, obavio je 19. i 20. veljače u Podgorici nove dvije transplantacije bubrega sa živih darivatelja.

Obje transplantacije bile su uspješne.

Hrvatska je, zahvaljujući dobroj organizaciji i dugogodišnjem iskustvu stručnjaka u presađivanju organa, danas prva u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija stoga je Republiku Hrvatsku proglasila regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške u razvoju transplantacijskih programa u zemljama u regiji.



Vijesti iz medija