Hrvatski Dan liječnika 26. veljače

ZAGREB, 26. veljače - Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.

U zdravstvenom sustavu danas je zaposleno 12.500 doktora medicine i oni čine 17 posto zaposlenih.

"Svim liječnicama i liječnicima čestitam njihov dan - Hrvatski dan liječnika“, poručio je zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik. Dodao je kako je situacija s liječničkom strukom danas zadovoljavajuća; liječnici imaju svoje mjesto u društvu i zdravstvenom sustavu. „Liječnici su oni koji uistinu svoj život posvećuju liječenju svojih pacijenata", dodao je dr. Cesarik.

Među doktorima medicine 67 posto su specijalisti, 58 posto liječnika radi u bolničkim ustanovama, što je za 2 posto više nego prije pet godina. U domovima zdravlja, ordinacijama u koncesiji i županijskim zavodima za hitnu medicinu zaposleno je 26,5 posto, a u privatnim ordinacijama i ordinacijama i ustanovama 10 posto liječnika.

U odnosu na 1980. godinu broj liječnika na 100.000 stanovnika povećao se sa 167 na 281, no to je još uvijek manje od prosjeka za EU, gdje na 100.000 stanovnika dolazi 320 doktora medicine. Prema procjenama Hrvatske liječničke komore u Hrvatskoj nedostaje oko 4.000 liječnika.

Promijenila se i spolna zastupljenost u liječničkoj profesiji, pa je danas više od 60 posto liječnica u sustavu. 38 posto doktora je starije od 50 godina.

Jedan od primarnih ciljeva jest povećati broj liječnika u Hrvatskoj te motivirati mlade ljude za studij medicine.

Putem modela plaćenog pripravničkog staža diplomiranih doktora medicine, u 2012. godini odobrene su 152 specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, te 578 specijalizacija za  bolničku zdravstvenu zaštitu.



Vijesti iz medija