Europski hepatitis indeks: Hrvatska na osmom mjestu

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/europski_hepatitis_indeks_hrvatska_na_osmom_mjestu/78695-2-cro-HR/europski_hepatitis_indeks_hrvatska_na_osmom_mjestu.jpg

ZAGREB, 1. veljače - Ministarstvo zdravlja, Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ i Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare Europski Hepatitis Indeks 2012. (EhepI 2012) po kojemu je Hrvatska zauzela osmo mjesto među 30 europskih država.

Indeks pokazuje prakse skrininga, liječenja i tretmana hepatitisa, pa rezultati govore da Hrvatska dobro provodi prevenciju u usporedbi s drugim zemljama.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić istaknuo je kako osmo mjesto u Europi ohrabruje jer je istraživanje pokazalo da je Hrvatska učinila značajan pomak u osvješćivanju javnosti i organiziranosti stručnjaka u tom području.

Prevalencija hepatitisa u Hrvatskoj iznosi 0,8 posto, no kod rizičnih skupina, kao što su intravenozni ovisnici o drogama ili promiskuitetne osobe, daleko premašuje taj postotak.

Konferenciji za novinare prethodio je sastanak radne skupine za izradu Nacionalne strategije, sastavljene od vodećih hrvatskih stručnjaka na čelu s dr. Irenom Hrstić. Problemi na koje nam je ukazao Indeks, mogu biti riješeni kroz primjenu smjernica i mjera iz Nacionalne strategije i Akcijskog plana.



Vijesti iz medija