Nova operativna metoda u Klinici za ortopediju Lovran

U Klinici za ortopediju Lovran ovih je dana uvedena nova operativna metoda ugradnje umjetne hrskavice u koljeno koja je izvedena po prvi puta u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

Riječ je o minimalno invazivnoj operacijskoj tehnici, namijenjenoj populaciji mlađe i srednje dobi, te naročito sportašima s oštećenjima i degenerativnim promjenama hrskavice bilo kojeg zgloba.

Do sada su se oštećenja i degenerativne promjene hrskavice u mlađih pacijenata najčešće liječile tzv. metodama potpomognute autoreparacije, što nije uvijek u potpunost uspijevalo riješiti problem te kasnije dovodilo do degenerativnih promjena zbog čega su pacijenti trebali umjetni zglob kuka ili koljena.

Ovom se novom operacijom i implantacijom hrskavice sprečavaju daljnja oštećenja zgloba i napredovanje degenerativnih promjena zbog čega će umjetni zglobovi postati prošlost.

Pacijenti već sljedećeg dana od operacije ustaju i postupno opterećuju operirani ekstremitet. Navedena operacija ulazi u redovan operacijski program Klinike.

Nova operativna metoda u Klinici za ortopediju u Lovranu rezultat je niza mjera koje provodi Ministarstvo zdravlja. One otvaraju prostor za uvođenje novih metoda i tehnika liječenja koje idu u korak sa zemljama EU.

Inače, u Klinici za ortopediju Lovran godišnje se obavi oko 1.800 zahvata minimalno invazivnim tehnikama koje omogućavaju ustajanje pacijenta već istog dana nakon operacije uz značajno skraćenje vremena potrebnog za potpuni oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.



Vijesti iz medija