U Hrvatskoj oko 13.500 ljudi godišnje umre od malignih bolesti

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/u_hrvatskoj_oko_13_500_ljudi_godisnje_umre_od_malignih_bolesti/78743-1-cro-HR/u_hrvatskoj_oko_13_500_ljudi_godisnje_umre_od_malignih_bolesti.jpg

ZAGREB, 4. veljače - Od malignih bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko 21 tisuća osoba, a oko 13.500 ih umre, što ih čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema s obzirom na starenje populacije i očekivano povećanje broja novooboljelih i umrlih u budućnosti, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

Zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik istaknuo je kako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo tri preventivna programa za rano otkrivanje raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice te pozvao sve da se, kada dobiju poziv, odazovu na pregled u što večem broju jer je prevencija najbitnija.

„Najčešća sijela raka u muškaraca u Hrvatskoj su pluća (18 posto novooboljelih), debelo crijevo (16 posto) i prostata (16 posto), dok su najčešća sijela raka u žena dojka (26 posto novooboljelih), debelo crijevo (13 posto) i pluća (sedam posto)", istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin. Rak vrata maternice osmo je najčešće sijelo raka žena u Hrvatskoj (tri posto).

U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska je zemlja srednje pojavnosti, ali visoke smrtnosti od raka, a za sijela raka povezana s pušenjem Hrvatska ima pojavnost i smrtnost među najvišima u Europi, navodi HZJZ. Hrvatska, za razliku od zemalja sjeverne i zapadne Europe, ne bilježi značajne trendove pada smrtnosti od raka.

Ovogodišnji se Svjetski dan raka održava pod sloganom "Rak-jeste li znali? Mitovi o raku-saznajte činjenice", s ciljem razbijanja četiri mita  o raku. Radi se o mitovima da je rak tek zdravstveni problem, da je bolest bogatih starijih i populacije razvijenih država, da rak označava smrtnu presudu te da je nečija sudbina.

"Rak nije tek zdravstveni problem već ima široke društvene, gospodarske, razvojne i pravne implikacije", upozorila je Poljičanin, dodavši da se radi o globalnoj epidemiji koja pogađa svaku dob i društveno-gospodarsku skupinu, pri čemu države u razvoju podnose neproporcionalno veliki teret.

Naglasila je da su mnogi oblici raka, koji su nekoć smatrani smrtnom presudom, sada izlječivi i da je mnogima omogućeno učinkovito liječenje, kao i da se ispravnim strategijama oko 30 posto slučajeva raka može spriječiti.

Vezano za tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka - dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Poljičanin je istaknula da je odaziv za pregled dojki oko 70 posto, kolonoskopski pregled ispod 20 posto, a za pregled vrata maternice još nema podataka jer se radi o novom programu za koji tek kreće pozivanje.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga je naglasio da je za navedene programe HZZO u prošloj godini izdvojio oko 15 milijuna kuna, dok je za troškove liječenja osiguranika oboljelih od raka u istom tom razdoblju izdvojio oko 1,9 milijardi kuna.

Svjetski dan raka obilježava se svake godine 4. veljače na inicijativu i pod organizacijom vedeće međunarodne nevladine organizacije posvećene globalnoj prevenciji i nadzoru raka - UICC (Union for international cancer control).



Vijesti iz medija