Državni tajnik Dulibić na 72. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine

  • Slika /2018 Vijesti/WHA2.jpg
  • Slika

Državni tajnik gosp. Tomislav Dulibić sa suradnicima sudjeluje na 72. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine koje se održava u Ženevi od 20. do 28. svibnja.

Na ovogodišnjem zasjedanju ovog najvišeg upravljačkog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) okupili su se stručnjaci i visoki dužnosnici u području zdravstva iz cijelog svijeta. Sudjeluju i brojni stručnjaci iz međunarodnih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i nevladinih institucija.
 
Među brojnim javnozdravstvenim temama zasjedanja nalaze se univerzalna zdravstvena zaštita, klimatske promjene i okoliš, dostupnost lijekova i cjepiva, prevencija i kontrola zaraznih i nezaraznih bolesti, promicanje zdravlja izbjeglica i migranata, sigurnost pacijenata u zdravstvenim ustanovama, globalna strategija za zdravlje žena, djece i adolescenata.
 
U svom uvodnom obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovno je naglasio važnost postizanja Ciljeva održivog razvoja i univerzalne zdravstvene zaštite, te je predstavio četiri nova veleposlanika dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije iz područja sporta, mentalnog zdravlja, promicanja globalnog zdravlja i zdravstvenih radnika.
 
Na popratnom događanju pod nazivom „Epilepsija: prioritet javnog zdravstva“ u suorganizaciji Hrvatske, Rusije, Slovenije, Kolumbije, Kine, Kazahstana, Meksika, Tunisa i Zambije, prof. Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava održao je prezentaciju o epilepsiji, naglasivši kako se radi o najčešćem kroničnom oboljenju iz područja neuroloških bolesti, koja broji preko 65 milijuna pacijenata na globalnoj razini, a 2,5 milijuna novih slučajeva dijagnosticira se na godišnjoj razini, te predstavlja veliki društveni i ekonomski teret za pacijente i njihove obitelji, zdravstvene sustave i globalno društvo.

Stranica